Σάλτσα Guacamole

Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές μεξικάνικες νοστιμιές παγκοσμίως, η οποία έχει μακρά ιστορία και φτιάχνεται πανεύκολα!

Η ονομασία “guacamole” προέρχεται από τις λέξεις της διαλέκτου náhuatl “ahuacatl” + “molli”. Η πρώτη λέξη είναι η αρχαία αντίστοιχη της λέξης “aguacate” που σημαίνει “αβοκάντο” (το βασικό συστατικό του γουακαμόλε) και η δεύτερη σημαίνει “mole”, δηλαδή “μάζα”, “μείγμα”.

Η ιστορία του γουακαμόλε ξεκινά κάπου μέσα στην εποχή των Αζτέκων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την μυθολογία των Αζτέκων, ο ίδιος ο θεός Quetzalcoatl χάρισε τη συνταγή στους toltecas, οι οποίοι τη διέδωσαν στις γύρω περιοχές (τα καλά πράγματα μάλλον διαδίδονται γρήγορα!).

Γενικώς, πάντως, η σάλτσα guacamole έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις, κυρίως λόγω των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που περιέχει το αβοκάντο, όπως πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία, σίδηρο και φώσφορο. Η σάλτσα γουακαμόλε συστήνεται σε δίαιτες για μείωση της χολεστερόλης.

Η συνταγή λοιπόν έχει ως εξής:

2 σχετικά ώριμα αβοκάντο

1 ντομάτα

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Χυμός από μισο λεμόνι

Χυμός από ένα λάιμ

1 πιπερίτσα πράσινη (τσίλι)

Αρκετός φρέσκος ψιλοκομμένος κόλιανδρος

Αλάτι και πιπέρι(αν χρειαστεί!)

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε όσο πιο μικρά κομμάτια μπορούμε.

Ψιλοκόβουμε ανάλογα και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέυουμε καλά.

Η guacamole μπορεί να συνοδέψει μεγάλη γκάμα τροφών όπως κρέατα BBQ (κυρίος μοσχάρι και κοτόπουλο)αλλά ακόμα και ψητά ψάρια και γαρίδες.Μπορούμε επίσης να το σερβίρουμε μα διάφορα fajitas για τα οποία θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες.

Οι εισαγωγικές πληροφορίες είναι από το:

http://espanolgr.blogspot.gr/2012/02/guacamole.html

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο