Αν μάθετε πόσο καλό κάνει το χαβιάρι μπορεί να αψηφήσετε την τσουχτερή τιμή του

Το χαβιάρι, δηλαδή το έδεσμα από τα αβγά του ψαριού αξύρρυγχου, έχει γίνει συνώνυμο της χλιδής και η αλήθεια είναι πως η τιμή του, ειδικά σε ορισμένες ποικιλίες παραμένει στα ύψη. Όμως αν μάθει κανείς τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει ίσως το εντάξει στις διατροφικές (και όχι μόνο) συνήθειες.

Μπορεί ίσως να έχετε ακούσει για χαβιάρι που η τιμή του φτάνει ακόμα και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το κιλό (!) αλλά να θυμάστε πως συνήθως καταναλώνουμε το πολύ μερικά γραμμάρια σε ένα γεύμα και επίσης στην αγορά θα βρείτε και χαβιάρι καλής μεν ποιότητας αλλά σε όχι τόσο εξωφρενικές τιμές. Ας δούμε όμως κάποια από τα οφέλη που προσφέρει το πολύτιμο χαβιάρι και κάποια χρήσιμα στοιχεία για αυτό.

Διατροφική αξία

Το χαβιάρι θεωρείται μια πολύ θρεπτική τροφή, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β12, και σελήνιο, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο, ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, παντοθενικό οξύ, ενώ δεν περιέχει καθόλου σάκχαρα και υδατάνθρακες.

Περιέχει επίσης ‘καλά’ λιπαρά, πιο συγκεκριμένα τα αντιφλεγμονώδη εικοσιπεντανοικό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA) (Eur J Clin Nutr, 2003). Ωστόσο, μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται από άτομα με δυσλιπιδαιμίες και υπέρταση, γιατί περιέχει αρκετή χοληστερίνη και αλάτι.

Η κατανάλωση με μέτρο αποτελεί την καλύτερη δικλείδα ασφαλείας για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Επίσης, βοηθά στην ελάττωση της κατάθλιψης, κυρίως λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που διαθέτει, (Herz, 2006) καθώς και στο hangover, στην επανάκτηση της μνήμης και της αύξησης της αντοχής στο αλκοόλ, κυρίως λόγω της ακετυλοχολίνης που περιέχει.

Τέλος θεωρείται και αφροδισιακό τρόφιμο καθώς περιέχει αργινίνη η οποία αυξάνει την αιματική ροή, τους καρδιακούς παλμούς και βελτιώνει τη διάθεση.

Χαβιάρι και ομορφιά

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως κάποιες από τις πιο ακριβές κρέμες και καλλυντικά στην αγορά περιέχουν χαβιάρι και αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο, αφού τα οφέλη του στην επιδερμίδα είναι πολλαπλά.

  • Ανανεώνει τη δομή και τα κύτταρα του δέρματος με τα πεπτίδια και τα καλά ωμέγα λιπαρά.
  • Θρέφει την επιδερμίδα τροφοδοτώντας την με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία, την λεία υφή και την λαμπερή της όψη.
  • Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, μίας εκ των σημαντικότερων δομών του δέρματος.
  • Προστατεύει από τη πρόωρη γήρανση που προκαλεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, και τη δράση αυτή έχουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά του χαβιαριού. Η φωτογήρανση είναι υπεύθυνη για το 90% των ορατών σημαδιών γήρανσης στο δέρμα.
  • Θωρακίζει το δέρμα από διαβρωτικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως το κάπνισμα, το καυσαέριο, τα φάρμακα, ακόμη και τη θερμοκρασία και την υγρασία που ταλαιπωρούν και αφυδατώνουν την επιδερμίδα.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης

Το καλύτερο χαβιάρι, είναι το φρέσκο, εννοώντας αυτό που διατηρήθηκε στην ψύξη από την πρώτη στιγμή επεξεργασίας του. Προμηθευτείτε το από σίγουρη πηγή, καθώς είναι αδύνατο να ελέγξετε την ποιότητά του όταν είναι συσκευασμένο.

Η αλλοίωση στο χαβιάρι φαίνεται μέσω της δυσοσμίας και υγροποίησής του, ενώ δεν πρέπει να είναι λιωμένο. Οι κόκκοι του πρέπει να είναι ολόκληροι, σφικτοί και να μην είναι κολλημένοι μεταξύ τους και να μυρίζει θάλασσα, ιώδιο! Ιδανικά, ένα ανοιγμένο βαζάκι, πρέπει να καταναλωθεί το αργότερο μέσα σε τρεις με πέντε μέρες.

Ποκιλίες

Μόνο τα επεξεργασμένα αβγά του οξύρρυγχου μπορούν να ονομαστούν χαβιάρι. Ακολούθως αναφέρονται ορισμένοι τύποι χαβιαριού ανάλογα με το είδος του ψαριού που το παράγει:

  • Beluga: Προέρχεται από τους εξαιρετικά σπάνιους και μεγάλους οξύρρυγχους (με διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των 100 ετών), έχει μεγάλα και λιπώδη αυγά, εύθραυστα και το χρώμα του ποικίλει από γκρι σκοτεινό στο φωτεινό γκρι. Έχει την πιο ακριβή τιμή αλλά και μια εξαιρετικά φίνα γεύση, έντονη αλλά ευχάριστη (γεύση βουτύρου). Αυτό το χαβιάρι ήταν και το αγαπημένο του Πάμπλο Πικάσο.
  • Osetra: Είναι φθηνότερο από το beluga, με πιθανόν καλύτερη γεύση (ιωδιούχος μυρωδιά), το χρώμα του ποικίλλει από καστανό σε χρυσό και είναι χονδρόκοκκο. Παράγεται από μέτριο σε μέγεθος οξύρρυγχο, που ζει περίπου 50 χρόνια.
  • Sevruga: Φτιάχνεται από μικρόσωμους οξύρρυγχους (ζουν περίπου 30 χρόνια), μικρά αυγά χρώματος ανοικτού γκρι, με μειωμένη γευστικότητα (μοιάζει με καβουρδισμένο φουντούκι), ενώ είναι το πιο διαδεδομένο.

Χρήσιμα μυστικά

  • Μην το διατηρείτε ποτέ στην κατάψυξη, αφού
  • Μπορεί να διατηρηθεί στην ψύξη για 5 εβδομάδες
  • Βγάλτε το από το ψυγείο 15 λεπτά τουλάχιστον πριν το σερβίρετε
  • Προσοχή! Μην το σερβίρετε με ασημένιο κουτάλι, αλλά με κοκκάλινο, από ταρταρούγα ή σιντέφι ή πορσελάνινο
  • Αν θέλετε να διακρίνετε το λεπτό του άρωμα και γεύση μην χρησιμοποιείτε λεμόνι.
  • Πηγή
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο