Εναλλακτικές χρήσεις της τομάτας!

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την πραγματική, αληθινή γεύση αυτού του λαχανικού-φρούτου όταν βρίσκεται στην εποχή του!

Για να παρατείνουμε την καλοκαιρινή γεύση της τομάτας και το χειμώνα, σας έχουμε κάποιες συμβουλές και κόλπα για να διατηρήσετε την τομάτα σε διάφορες μορφές!

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι διατήρησης που εφαρμόζονται στις τομάτες. Η κατάψυξη, η αποστείρωση, το λάδι, η ξήρανση και η ζάχαρη είναι κάποιοι από αυτούς.

Coulis τομάτας

Το να αγοράσετε coulis τομάτας θα είναι μόνο μια μακρινή ανάμνηση έπειτα από τον τρόπο που θα σας μάθουμε. Θα γευτείτε τις χαρές της προετοιμασίας της σάλτσας ντομάτας σας για να συνοδεύσετε τα μακαρόνια, να γαρνίρετε τα λαζάνια ή να καλύψετε το ζυμάρι μιας πίτσας.

Η μόνη απαίτηση είναι οι ντομάτες να είναι φρέσκες και ώριμες. Στη συνέχεια, αρωματίστε τα coulis σας με αρωματικά βότανα όπως θυμάρι , φύλλα δάφνης και φασκόμηλο .  Κουλί  με μαϊντανό, εστραγκόν,  σκόρδο,  ελαιόλαδο και συμπύκνωμα τομάτας είναι μία πρόταση. Υπάρχει και η passata , όπου μόνο το αλάτι και μερικά φύλλα βασιλικού φτιάχνουν την απλή συνταγή.

Αποστείρωση

Η διατήρηση της τροφής σε ένα υγιεινό δοχείο είναι απαραίτητη για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηριδίων. Επομένως, η αποστείρωση είναι περισσότερο από αναγκαία για τη διατήρηση της βέλτιστης χρήσης των παρασκευασμάτων. Αυτή η διαδικασία, η οποία χρησιμοποιεί θερμική επεξεργασία για να καταστρέψει τα βακτήρια, χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και είναι έργο του Nicolas Appert, ενός ζαχαροπλάστη από τη Marne. 

Οι περιέκτες θερμαίνονται έτσι σε θερμοκρασία άνω των 110 ° C και το νερό που υπάρχει στη συνέχεια μετασχηματίζεται σε ατμό για να εκδιώξει τον αέρα και έτσι να σταματήσει οποιοσδήποτε πολλαπλασιασμός παθογόνων μικροοργανισμών. Μια μακρόχρονη μέθοδος  που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση του κρέατος, των ψαριών, των φρούτων και των λαχανικών. Η υγιεινή πρέπει να είναι άψογη. 

Τα βάζα (καθώς και καπάκια από καουτσούκ ή ροδέλες) θα πρέπει να αποστειρωθούν για 10 λεπτά σε βραστό νερό, έπειτα να στεγνώσουν, γυρισμένα, σε καθαρό πανί. Μόλις είναι έτοιμο το coulis ντομάτας, ρίξτε το μέσα στο βάζο μέχρι 2 cm από την άκρη. Καθαρίστε το χείλος του βάζου και περιμένετε λίγα λεπτά για την εκκένωση των θυλάκων αέρα.  Αποθηκεύστε σε δροσερό και ξηρό μέρος από 6 μήνες έως αρκετά έτη.

Μαρμελάδα ντομάτας: Η ζάχαρη ως συντηρητικό

Η ζάχαρη είναι μια υγροσκοπική ουσία (η οποία απορροφά την υγρασία), εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη βακτηριδίων. Το πιο σύνηθες είναι στα φρούτα όπως φράουλα και βερίκοκο που μεταποιούνται σε μαρμελάδες, μαρμελάδες κολοκύθι ή πιο σπάνια με ντομάτες.

 Στη Γαλλία, η μαρμελάδα με πράσινη ντομάτα είναι πιο διαδεδομένη, ενώ στη Νότια Αμερική, είναι η μαρμελάδα με κόκκινη ντομάτα, η οποία είναι πιο δημοφιλής, ιδιαίτερα στην Αργεντινή όπου είναι αρωματισμένη με γαρύφαλλα

Μαγειρέψετε τις ντομάτες με ζάχαρη σε μια κατσαρόλα ανακατεύοντας τακτικά. Μόλις τα βάζα και τα καπάκια αποστειρώθούν, τις γεμίζουμε με μαρμελάδα μέχρι το χείλος, κοντά και αντιστρέφουμε τα δοχεία έως ότου ψυχθούν εντελώς. Αυτό το τελευταίο βήμα επιτρέπει στον αέρα να αποβληθεί από το καπάκι για να αποφευχθεί η εμφάνιση πέτσας στην επιφάνεια. 

Μια απλούστερη και ταχύτερη μέθοδος αποστείρωσης για τη διατήρηση των τοματών με πρωτότυπο τρόπο. Απολαύστε με φρέσκο ​​κατσικίσιο τυρί ή ένα cheesecake στο τέλος ενός δείπνου.

Ξήρανση και λάδι ως συντηρητικά: το παράδειγμα των ζαχαρωμένων ντοματών

Μια άλλη μέθοδος για τη διατήρηση ντομάτας. Αυτή τη φορά, είναι το λίπος που λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα κατά των βακτηριδίων και αυτό, χάρη στο λάδι. Εάν η ποιότητα των ντοματών είναι σημαντική, τότε και αυτή του λαδιού είναι εξίσου σημαντική. Προτιμούμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, όπου κρατήθηκαν τα θρεπτικά συστατικά.

Οι ντομάτες πρέπει να είναι ώριμες αλλά σταθερές. Το πρώτο βήμα είναι η ξήρανση. Μόλις οι ντομάτες πλυθούν, κόβουμε σε τέταρτα και τις απλώνουμε σε ένα λαδωμένο φύλλο ψησίματος. Πασπαλίστε με αλάτι και μείγμα βοτάνων ή άλλων μπαχαρικών σύμφωνα με την επιθυμία σας. Ψήστε τουλάχιστον 4 ώρες σε ένα ζεστό φούρνο μεταξύ 80 ° C και 85 ° C γυρίζοντας τις ντομάτες τακτικά. 

Η εναλλακτική λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα αφυγραντήρα. Μόλις στεγνώσουν, αποθηκεύστε τις σε ένα βάζο γεμάτο με ελαιόλαδο. Μπορείτε να τις κρατήσετε στο ψυγείο για λίγες μέρες. 

Για μακροχρόνια αποθήκευση, η αποστείρωση είναι υποχρεωτική. Αυτές οι ντομάτες θα διακοσμήσουν τις σαλάτες, τα ριζότο , τα σάντουιτς. Μόλις τελειώσουν οι ντομάτες, το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμεύσει σε σαλάτες!

Τίποτα δεν χάνεται, τίποτα δεν δημιουργείται, όλα μετασχηματίζονται … ειδικά με την ντομάτα

Η ανακύκλωση ισχύει επίσης και για τα τρόφιμα.  Δεν ξέρετε τι να κάνετε με τις φλούδες; Στεγνώστε τις στο φούρνο, και θα χρησιμοποιηθούν για να διακοσμήσουν τα πιάτα σας, ή τρίψτε τις σε σκόνη μόνες τους ή με άλλα βότανα ως καρύκευμα για να πασπαλίσετε τα ζυμαρικά, ψητά λαχανικά και καραβίδες. Διαφορετικά τις τηγανίζουμε με κουρκούτι για ένα πρωτότυπο απεριτίφ.

Έχετε υπερβολικά ώριμες ντομάτες; Τις κάνετε ένα πικάντικο σιρόπι για θαλασσινά.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο