Η πρώτη… εργαστηριακή μπριζόλα

Η πρώτη, παγκοσμίως, εργαστηριακή μπριζόλα χωρίς να σφαγιαστεί κανένα ζώο είναι γεγονός…

…και δημιουργήθηκε στο Ισραήλ – παρόλο που οι δημιουργοί του παραδέχονται πως η γεύση χρειάζεται λίγη δουλειά παραπάνω πριν σερβιριστεί στο κοινό.

«Έχει καλή γεύση, αλλά έχουμε λίγο περισσότερη δουλειά για να διασφαλίσουμε ότι η γεύση είναι 100 % παρόμοια με το συμβατικό κρέας», δήλωσε στον Guardian, ο Didier Toubia, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της start-up, Aleph Farms.

«Αλλά όταν τη μαγειρέψετε, μπορείτε πραγματικά να μυρίσετε τη μυρωδιά του κρέατος», συμπληρώνει.

Η μπριζόλα αναπτύσσεται από κύτταρα που εξάγονται ανώδυνα από μια ζωντανή αγελάδα – και στη συνέχεια τρέφονται και αναπτύσσονται για να αναπαράγουν μυϊκό ιστό, αναφέρει το Jerusalem Post.

Η εταιρεία επιδιώκει επίσης να αυξήσει το πάχος της μπριζόλας – με τη βοήθεια του καθηγητή Shulamit Levenberg, ειδικού στην τεχνική ιστών στο Technion, Ισραηλινό Ινστιτούτο Τεχνολογίας.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η εκτροφή ζώων παράγει μεγάλες ποσότητες «αερίων του θερμοκηπίου» (ιδίως μεθανίου), αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις πρασίνου που θα μπορούσαν να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή να καλλιεργηθούν, ενώ χρησιμοποιεί και απαράδεκτα υψηλές ποσότητες νερού, εντείνοντας έτσι το φάσμα της λειψυδρίας (υπολογίζεται ότι μισό κιλό μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί σχεδόν 7.000 λίτρα νερό για να παραχθεί και να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή).

Ωστόσο, η Aleph Farms δεν επιδιώκει να αντικαταστήσει την παραδοσιακή εκτροφή βοοειδών.

«Δεν είμαστε ενάντια στην παραδοσιακή γεωργία», εξηγεί ο Toubia. «Το κύριο θέμα σήμερα είναι οι εντατικές, εργοστασιακές γεωργικές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι πολύ αναποτελεσματικές και πολύ ρυπογόνες»

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο