Λίγα λόγια για το ρόδι

Το ρόδι είναι ένα στρογγυλό φρούτο με μέγεθος ενός μεγάλου πορτοκαλιού με παχιά φλούδα που περικλείει ζουμερούς, ανοιχτού ροζ ή βαθύ κόκκινους σπόρους, που κρατούνται στη θέση τους από μια πικρή μεμβράνη.

Τα ίδια τα ρόδια μπορούν να ποικίλουν σε χρώμα από βαθύ κόκκινο σε κίτρινο που ξεπλένεται με ροζ. Τα νωπά ρόδια είναι γλυκά, αλλά μπορείτε να αγοράσετε αποξηραμένους σπόρους ροδιού ή σκόνη από ασιατικά καταστήματα και σιρόπι ροδιού από καταστήματα του Ιράν και της Μέσης Ανατολής.

Αγορά

Επιλέξτε φρούτα με γυαλιστερό δέρμα που είναι βαριά για το μέγεθός τους.

Αποθήκευση

Τα ρόδια θα κρατηθούν για αρκετές εβδομάδες σε ένα δροσερό δωμάτιο. Το παχύ δέρμα τους προστατεύει τους σπόρους από γρήγορη αλλοίωση. Μόλις εξαχθούν, οι σπόροι καταψύχονται εύκολα.

Διατροφική αξία

Τα ρόδια είναι τα πλουσιότερα σε διάφορα αντιοξειδωτικά. Η τακτική κατανάλωση του χυμού τους θα αποτελούσε προληπτικό παράγοντα κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και πιθανώς ορισμένων μορφών καρκίνου.

Καθάρισμα

Για μέγιστη γεύση, αγοράστε ολόκληρα φρέσκα ρόδια. Κρατήστε τα φρούτα πάνω από ένα μπολ και ανοίξτε προσεκτικά το δέρμα. Απορρίψτε το δέρμα και αφαιρέστε τα κομμάτια των ζουμερών σπόρων, αποθηκεύοντας το χυμό καθώς το κάνετε. (Οι σπόροι ροδιού μπορούν επίσης να απομακρυνθούν από το δέρμα τους κρατώντας ένα ρόδι μισό στην παλάμη του χεριού σας πάνω από ένα μπολ και βάζοντας το δέρμα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού: οι σπόροι πρέπει να πέσουν έξω.)

Ένας άλλος τρόπος που υπάρχει, είναι να χτυπήσετε το φρούτο με ένα καλό μαχαίρι, στη συνέχεια να το κόψετε σε τεταρτημόρια και να το βυθίσετε σε ένα μπολ με νερό. Στη συνέχεια τρίβοντας με τα χέρια οι σπόροι απελευθερώνονται και βυθίζονται στον πυθμένα του νερού. Τα κομμάτια λευκής (μη εδώδιμης) μεμβράνης επιπλέουν στην επιφάνεια και έτσι αφαιρούνται εύκολα.

Παρασκευή

Χρησιμοποιήστε φρέσκους σπόρους ροδιού σε γλυκές και αλμυρές σαλάτες. Έχουν μια συγγένεια με πορτοκάλια, με πικρά φύλλα σαλάτας, καρύδια και φρέσκα τυριά καθώς και ανανά, κλημεντίνες και ραβέντι. Το ξινό σιρόπι ροδιού λειτουργεί καλά με τη μαγειρεμένη πάπια ή τα τηγανητά ψάρια. Οι αποξηραμένοι κόκκοι του μπορούν να ενσωματωθούν σε κέικ και muffins.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο