Οι δέκα πιο εθιστικές τροφές

Μήπως νιώθετε ότι δεν μπορείτε να «ξεκολλήσετε» από τα μπισκότα, τα ζαχαρωτά, τη σοκολάτα ή ακόμη και τα ζυμαρικά; Αν έχετε αυτή την αίσθηση, μην πανικοβάλλεστε γιατί σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Αυτό συμβαίνει λόγω των συστατικών ορισμένων τροφών που επηρεάζουν τον καθένα ξεχωριστά με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, τόσο όσον αφορά στο μυαλό, όσο και στο σώμα μας.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να βρούμε την αιτία του εθισμού και να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε.

Σας παρουσιάζουμε τις δέκα πιο εθιστικές τροφές καθώς και τους επιστημονικούς λόγους για τους οποίους προκαλούν εθισμό στον άνθρωπο, όπως τις αναφέρει το Prevention.com.

Θα φάει κανείς επιδόρπιο απόψε; Καλή ερώτηση. Δεν φταίτε εσείς που τα φρεσκοψημένα μπισκότα από την κουζίνα μοσχοβολάνε και σας «καλούν» να τα δοκιμάσετε. Γιατί σε κάθε απίστευτα νόστιμο φαγητό ή λιχουδιά, είναι σχεδόν αδύνατον να αντισταθείτε; Ιδού η απάντηση….

Κανείς δεν θέλει να πέσει με τα μούτρα στο σπανάκι ή το μπρόκολο, λένε οι ειδικοί και κατατάσσουν τις επεξεργασμένες τροφές που τρώμε σήμερα, στην ίδια κατηγορία με τα φάρμακα και τα ναρκωτικά.

Πώς γίνεται, μια σακουλίτσα πατατάκια και ένα μικρό γλυκό να μας κάνουν εθισμένους;

Γι’ αυτό θα πρέπει να κατηγορήσετε τη ζάχαρη, το αλάτι και το λίπος.

Μάλλον ο ανθρώπινος οργανισμός δε μπορεί να «χειριστεί» αυτές τις σούπες διεγερτικές τροφές. Πολύ πριν αρχίσουν να πωλούνται μπισκότα στην αγορά ή σε super markets, η ζάχαρη βρισκόταν μόνο στα φρούτα ή την… φρουρούσαν μέρα νύχτα μέλισσες.

Ήταν λοιπόν μια σπάνια απόλαυση. Επίσης το αλάτι ήταν απλώς μια γαρνιτούρα και το λίπος μια θρεπτική ουσία που δύσκολα έβρισκε κανείς.

Πλέον, τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συνήθως και τα τρία αυτά συστατικά αντί για πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και νερό, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό μας στη διαδικασία της πέψης.

Πάντως, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από ό,τι οι άντρες να εθιστούν σε κάποια τροφή και έχουν την τάση να κόβουν το φαγητό και μετά να… ρίχνονται με τα μούτρα σε αυτό.

Αυτό φαίνεται να ευαισθητοποιεί τον εγκέφαλο να αναπτύσσει μια εθιστική διαδικασία. Μετρήστε αντίστροφα και μάθετε ποιες είναι οι δέκα πιο εθιστικές τροφές που μας κάνουν να τους έχουμε τη μεγαλύτερη αδυναμία.

10. Άσπρο ψωμί

Γνωρίζετε ήδη πως το άσπρο ψωμί είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που έχετε στο ψυγείο σας. Παρασκευάζεται από «εξευγενισμένο» αλεύρι, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το πίτουρο, το φύτρο και όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν κανονικά στο αλεύρι. Τι κρίμα που τα περισσότερα εστιατόρια προσπαθούν να σας δελεάσουν με ένα ολόκληρο καλάθι με άσπρο ψωμί πριν από κάθε γεύμα! Προτιμήστε ένα θρεπτικό είδος ψωμιού σε μια σχετικά μικρή ποσότητα. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρετε πως οι κόκκοι από το ψωμί είναι ολόκληροι και υγιεινοί για τον οργανισμό σας.

9. Ντόνατς

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ζάχαρη είναι η πιο εθιστική ουσία σε σχέση με το λίπος και το αλάτι. Ρωτήστε οποιονδήποτε εθισμένο στη ζάχαρη που προσπάθησε να αποβάλλει αυτή τη συνήθεια και θα συμφωνήσει με αυτό. Η επιστήμη απέδειξε τις απίστευτα εθιστικές ιδιότητες της ζάχαρης. Μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε φορά που αρουραίοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, απελευθερωνόταν ντοπαμίνη. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό, λένε οι ειδικοί. Η απελευθέρωση της ντοπαμίνης συμβαίνει κατά τον ίδιο τρόπο όταν κάνουμε κατάχρηση φαρμάκων.

8. Ζυμαρικά

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι τρελαινόμαστε για ζυμαρικά, αυτό το πιάτο που είναι συνήθως γεμάτο βούτυρο, αλάτι και τυρί. Μια τυπική ιταλική μερίδα μπορεί να χωρέσει σε ένα φλιτζάνι τσαγιού, οι αμερικανικές μερίδες όμως είναι πιο κοντά στο μέγεθος ενός μεγάλου κανονικού πιάτου. Δεν είναι όμως μόνο άσχημα τα νέα. Αν αγοράζετε υψηλής ποιότητας ζυμαρικά και τα μαγειρεύετε al dente (μόνο αυτός ο τρόπος μαγειρέματος κρατά χαμηλό το γλυκαιμικό φορτίο τους) χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, τότε αυξάνετε σημαντικά το διατροφικό και θρεπτικό τους προφίλ.

7. Κέικ

Υπάρχει κάτι ακαταμάχητο στη… σπογγώδη σύσταση αυτού του γλυκού, για να μην μιλήσουμε για τις τούρτες. Εάν τρώτε μεγάλες ποσότητες και συχνά όμως, έχετε πιθανότητες να γίνεται επιρρεπείς στην παχυσαρκία, να αναπτύξετε διαβήτη ή ακόμη και μεταβολικό σύνδρομο.

6. Πατατάκια

Τα πατατάκια έχουν απίστευτα υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι. Το ίδιο ισχύει ακόμη για τα ψημένα πατατάκια με γεύση λαχανικών τα οποία πέρα από το λίπος, στη λίστα των συστατικών τους έχουν και μια, μη αμελητέα, ποσότητα ζάχαρης. Προκειμένου να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα σας, προτιμήστε αντί αυτών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σπιτικά πατατάκια με λίγο θαλασσινό αλάτι.

5. Μπισκότα

Υπάρχει ένα λόγος για τον οποίο το κουτί με τα μπισκότα δεν είναι ποτέ γεμάτο μέχρι πάνω. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση έρευνας, απλώς και μόνο βλέποντας δελεαστικά τρόφιμα, απελευθερώνουμε ντοπαμίνη. Αν ενδώσουμε, το μυαλό μας παίρνει μια ισχυρή δόση από αυτή την ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι κάνοντάς μας να ζητάμε όλο και περισσότερο. Τα μπισκότα είναι από εκείνες επίσης τις τροφές που περιέχουν και τα τρία συστατικά-πειρασμούς (ζάχαρη, αλάτι, λίπος) γι’ αυτό απαιτείται σιδερένια θέληση για να αντισταθούμε σε αυτά.

4. Σοκολάτα

Χειριστείτε τέτοιου είδους τροφές με προσοχή. Μια και μόνο μπουκιά αρκεί για να μας κάνει να φάμε όλο το κουτί με τα σοκολατάκια. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1997 στο International Journal of Psychophysiology, διαπίστωσε ότι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονταν ως εθισμένοι στη σοκολάτα, είχαν τη φυσική συμπεριφορά και τις συναισθηματικές αντιδράσεις που έχουν και οι τοξικομανείς για τα ναρκωτικά. Αναμφίβολα η μαύρη σοκολάτα με υψηλή συγκέντρωση σε κακάο, προσδίδει κάποια οφέλη στην υγεία, αλλά οι περισσότερες σοκολάτες που πωλούνται στο εμπόριο και περιέχουν στέρεα γάλακτος, λάδι, λίπος και ζάχαρη, είναι κάτι τελείως το διαφορετικό.

3. Τηγανητές πατάτες

Οι πατάτες που «κολυμπάνε» στο καυτό λάδι είναι ο εφιάλτης εκείνων που κάνουν δίαιτα αλλά παράλληλα και το όνειρο της βιομηχανίας των τροφίμων. Είναι το αποκορύφωμα των τριών: της (φυσικής) ζάχαρης, του λίπους και του αλατιού. Πέραν του ότι είναι απίστευτα εθιστικές οι τηγανητές πατάτες του εμπορίου, περιέχουν υψηλά επίπεδα του καρκινογόνου ακρυλαμιδίου. Ευτυχώς οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε πιο ασφαλείς τρόπους για να τις απολαύσει κανείς.

2. Καραμέλες

Ερευνητές έχουν βρει ότι τα ζαχαρούχα τρόφιμα στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι από βρέφη και καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, μας κάνουν να αγαπάμε και να λαχταράμε όλο και περισσότερο τη ζάχαρη. Γι’ αυτό πρέπει να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στη διατροφή των παιδιών μας.

1.Παγωτό

Πείτε ένα «γεια» στον μεγαλύτερο τροφικό εθισμό σας. Το παγωτό είναι η μεγαλύτερη κραιπάλη, το πιο κρεμώδες κέρασμα σε μια γιορτή, το τέλειο δροσιστικό σε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα, το πιο παρήγορο σνακ ακόμη και κατά τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Γιατί το κάνουμε τόσο μεγάλο θέμα; Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση των επεξεργασμένων λιχουδιών όπως το παγωτό, μπορεί να μειώσουν την ελκυστικότητα των τροφίμων που κάποτε θεωρούνταν ικανοποιητική ανταμοιβή, όπως το καρπούζι. Αυτό συμβαίνει επειδή μετατοπίζεται το καθορισμένο σημείο ηδονής του εγκεφάλου μας. Μόλις συμβεί αυτό, ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τη… δόση μας, είναι να φάμε… περισσότερο παγωτό.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο