Οι τροφές που σε κάνουν να πεινάς (αντί να σε χορταίνουν)

Μόλις έκανες ένα διάλειμμα από τη δουλειά/διάβασμα, έφαγες κάτι, χόρτασες για λίγο και μετά από μισή ώρα … ξαναπεινάς.

Μα πως γίνεται αυτό;, αναρωτιέσαι κι εσύ με το δίκιο σου – ε θα σου πω αμέσως πως γίνεται! Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μερικές τροφές που αντί να σε χορταίνουν, σε κάνουν να πεινάς περισσότερο από πριν, κι αυτό εξαιτίας κάποιων συστατικών που περιέχουν. 

Οι τροφές αυτές είναι οι εξής:

1. Το μαύρο ψωμί.
Αρχικά, μπράβο που επέλεξες το μαύρο ψωμί από εκείνο το κλασικό, το λευκό κι αφράτο που έπαιρνες για χρόνια. Το μαύρο ψωμί, όμως, έχει κι αυτό ένα κακό: επειδή περιέχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα σου τείνουν να ανεβαίνουν κι εσύ αρχίζεις να πεινάς ξανά και ξανά και ξανά. Μπορείς, εναλλακτικά, να επιλέξεις ψωμί από σιτάρι, ως ένα υποκατάστατο αρκετά πλούσιο σε φυτικές ίνες.
2. Τα ασπράδια αυγών.
Μπορεί να είναι ό,τι πρέπει για ένα σωστό πρωινό, αλλά αν νόμιζες ότι ο κρόκος είναι ο βασικός εχθρός σου, έκανες λάθος. Ίσα ίσα, που τα ασπράδια θα σε κάνουν να πεινάς περισσότερο και ο καημένος κρόκος είναι αυτός που τελικά θα σε χορτάσει.
3. Το τυρί.
Εντάξει, αυτό ήταν στ’ αλήθεια ένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Το ήξερες ότι το τυρί ενεργοποιεί κάποια τμήματα του εγκεφάλου σου που περιέχουν ντοπαμίνη, όπως ακριβώς κι ένα hardcore ναρκωτικό; Προκειμένου να μη γίνεις ένα πεινασμένο cheese – junkie, γέμισε την πίτσα σου με πολλά λαχανικά, για να βεβαιωθείς ότι σίγουρα θα χορτάσεις.
4. Το σούσι, παιδιά, το σούσι.
Μπορείς κι εσύ να φας άπειρα ρολά στην καθισιά σου; Προφανώς και μπορείς! Ξέρεις τι φταίει γι’ αυτό; Το ρύζι που περιέχουν. Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο συγκεκριμένο ρύζι διασπώνται πάρα πολύ εύκολα σε ζάκχαρα, πράγμα που σε κάνει να πεινάς μετά από λίγο – κι ας έχεις φάει 20 ρολά. Γι’ αυτό το λόγο, μπορείς να δοκιμάσεις ρολά με μαύρο ή καφέ ρύζι, έτσι ώστε να γλιτώσεις την πείνα που θα ακολουθήσει.
5. Το γιαούρτι με τις γεύσεις.
Φράουλα. Πορτοκάλι. Φρούτα του δάσους. Τα περισσότερα περιέχουν επιπλέον ζάχαρη, γεγονός που σε κάνει να ζητάς και κάτι ακόμη, κάτι ακόμη, κάτι παραπάνω, μια μπουκιά από το ένα, μια δαγκωνιά από το άλλο. Τι θα πει αυτό; Σίγουρα δε θα χορτάσεις με ένα γιαούρτι που περιέχει φρούτα, σι-γου-ρα. Αν θέλεις ντε και καλά να εμπλουτίσεις το γιαούρτι σου με κάτι, δεν έχεις παρά να προτιμήσεις φρέσκα φρούτα, να τα κόψεις με τα χεράκια σου και να τα βάλεις ως toppings – θα είναι πολύ πιο νόστιμο έτσι το γιαούρτι σου, θα το δεις.
6. Ο χυμός.
Κι αυτό συμβαίνει γιατί πρώτον, περιέχει αρκετή ζάχαρη και δεύτερον, επειδή τα φρούτα χάνουν πολλές από τις ίνες τους κατά την παρασκευή του χυμού. Έτσι, προκαλείται μια αναμπουμπούλα στα επίπεδα ζακχάρων του αίματος και μετά από λίγο νιώθεις το στομάχι σου άδειο, λες και δεν ήπιες ποτέ εκείνο το ποτήρι χυμό. Καλύτερα πάντως να φας ένα μήλο κομμένο σε φέτες, παρά να το πιεις σε χυμό.
7. Τα δημητριακά με τη ζάχαρη.
Για τους ίδιους λόγους όπως και παραπάνω, τα δημητριακά που έχουν διάφορα χρώματα και τέλεια γεύση είναι περισσότερο για φωτογραφία στο instagram, παρά για να σε χορτάσουν. Μπορείς να τα συνδυάσεις ή να τα ανταλλάξεις με ξηρούς καρπούς.
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο