Ποια λαχανικά είναι φρούτα; Ας ξεδιαλύνουμε μερικά φυτικά μπέρδεματα…

Υπάρχουν φρούτα που νομίζουμε ότι είναι λαχανικά και λαχανικά που στην πραγματικότητα είναι όσπρια. Κάποια άλλα φυτικά είδη που καταναλώνουμε είναι υβρίδια, προϊόντα διασταυρώσεων ή παραλλαγές σε άλλο χρώμα. Βέβαια η γεωπονική κατάταξη δεν αλλάζει κάτι από τη νοστιμιά, τη θρεπτική αξία ή κάποιες περίεργες ιδιότητές τους, αλλά ας δούμε πού υπάρχει… φυτικό μπέρδεμα, για να μην πιανόμαστε αδιάβαστοι.

Μπερδέματα με φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς
Αγγούρι
Είναι φρούτο και όχι λαχανικό – και ας το βάζουμε μέσα σε σαλάτες. Παρά το γεγονός ότι πριν από τρεις αιώνες θεωρείτο κατάλληλη τροφή μόνο για τις αγελάδες, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι μια θρεπτική, πολυβιταμινούχος τροφή, ιδιαίτερα αναζωογονητική και αντικαρκινική. Εκτός των άλλων, είναι ένα τέλειο φυσικό καλλυντικό με πολλές χρήσεις.
Πόσο μπορεί να φτάσει σε μήκος; Τουλάχιστον τα 119 εκατοστά – τελευταίο καταγεγραμμένο ρεκόρ. Εκτός συναγωνισμού είναι το αρμενικό αγγούρι (ή αγγούρι-φίδι), λεπτό και με μήκος που φτάνει τα 90 εκατοστά, και το άγριο αγγούρι Marah που μοιάζει με σκατζόχοιρο.
Στην Ινδία καλλιεργείται κίτρινη παραλλαγή του.
Ντομάτα
Η ντομάτα είναι επίσης φρούτο. Καλλιεργείται μάλιστα σε διάφορα χρώματα: Μαύρη, πράσινη με ρίγες, κίτρινη, πορτοκαλί, άσπρη, μοβ, ροζ και κόκκινη.
Όταν την έφερε ο Κολόμβος στην Ευρώπη ήταν κίτρινη και δεν την έτρωγε κανείς, γιατί τη θεωρούσαν δηλητηριώδη και υπεύθυνη για ερωτική παραφροσύνη. Όταν έγινε κέτσαπ, κυκλοφόρησε και σε πράσινο, μοβ, ροζ, πορτοκαλί και μπλε χρώμα, για να επικρατήσει τελικά το κόκκινο.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ντομάτα διαθέτει 7.000 περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο!
Και το καμάρι μας: Η ντομάτα με το περισσότερο λυκοπένιο και αντιοξειδωτικές ουσίες παγκοσμίως είναι το ΠΟΠ ντοματάκι Σαντορίνης.
Κάστανο
Είναι ξηρός καρπός και μάλιστα πρωτεϊνούχος. Επιπλέον μοιάζει περισσότερο με δημητριακό, σε ό,τι αφορά τα διατροφικά του στοιχεία, καθώς περιέχει πολύ άμυλο. Από τα κάστανα φτιάχνεται αλεύρι χωρίς γλουτένη.
Είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C – και μάλιστα άφθονη.
Κολοκύθα
Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα φρούτο που παράγεται από ένα λαχανικό.Εκτός από την κόκκινη ή κίτρινη κολοκύθα, υπάρχει επίσης η γαλάζια, η μαύρη και η λευκή, ποικιλίες που φυτρώνουν σε διάφορες εξωτικές χώρες.
Ανάμεσα στις ιδιότητές της είναι η ικανότητα να καθαρίζει τον οργανισμό από βαρέα μέταλλα (όπως μόλυβδο) και ραδιενεργές ουσίες.
Μελιτζάνα
Είναι φρούτο και όχι λαχανικό και κατατάσσεται στην οικογένεια των μούρων.Παλαιότερα οι ευρωπαίοι την ονόμαζαν «τρελό μήλο» πιστεύοντας ότι προκαλεί λέπρα, παραφροσύνη και δύσοσμη αναπνοή.
Τι κοινό έχει με τα τσιγάρα; Περιέχει νικοτίνη (όπως και οι πατάτες, το κουνουπίδι, οι πράσινες ντομάτες και οι πράσινες πιπεριές). Βέβαια χρειάζονται 10 κιλά μελιτζάνες για να αποδώσουν τη νικοτίνη ενός τσιγάρου.
Στα αγγλικά ονομάζεται φυτό-αυγό (eggplant), γιατί οι πρώτες (λευκές) μελιτζάνες της Ευρώπης έμοιαζαν με αυγό χήνας.
Αρακάς
Δεν είναι λαχανικό αλλά όσπριο – και μάλιστα πρωτεϊνούχο. Λιγότερο από μια κούπα αρακά περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό!
Είναι ένα από τα πιο πρωτόγονα φυτά (χρονολογείται από το 4800 π.Χ.). Η σύγχρονη γενετική βασίστηκε (χάρη στις έρευνες του Mendel) στον αρακά.
Τα φύλλα του θεωρούνται λιχουδιά από τους Κινέζους, ενώ από το άμυλό του κατασκευάζονται βιοπλαστικά.
Αλλαγές σε χρώματα

Φράουλα Sofar
Πρόκειται για τη λευκή ποικιλία φράουλας, την οποία βιοχημικοί του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας προτείνουν για τους αλλεργικούς στο συγκεκριμένο φρούτο. Η λευκή ποικιλία με το όνομα Sofar δεν περιέχει το ύποπτο αλλεργιογόνο στοιχείο της φράουλας που έχουν εντοπίσει, αλλά είναι πιο άγευστη από την κόκκινη. Ωστόσο παραμένει ένας από τους πιο αντιοξειδωτικούς και ωφέλιμους καρπούς και ένα υπέροχο, αρωματικό καλλυντικό.
Καρότο
Το σήμα κατατεθέν του Μπαγκς Μπάνι δεν ήταν πάντοτε πορτοκαλί. Η πρώτη έκδοσή του ήταν σε μοβ χρώμα – η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται ακόμα και σήμερα. Μετά τον 10ο μ.Χ. αιώνα καλλιεργήθηκε επίσης σε πράσινο, μαύρο, άσπρο, κίτρινο και κόκκινο χρώμα. Πορτοκαλί έγινε προς τιμήν της βασιλικής Ολλανδικής οικογένειας, γνωστής ως House of Orange.
Και διασταυρώσεις…

Αχλαδόμηλο

Πρόκειται για μια παλιά ιαπωνική διασταύρωση μήλου και αχλαδιού. Από το αχλάδι έχει πάρει τη γλύκα και από το μήλο την εμφάνιση. Επειδή είναι υβρίδιο, στην Αγγλία του δόθηκε το… ευφάνταστο όνομα T109 (ή πιο κομψά… papple = pear και apple).
Χαρακτηρίζεται ως αφροδισιακό υπερ-φρούτο και χρησιμοποιείται σε πολλές σαλάτες λαχανικών.
Δαμάσκοκο

Ήδη στις ΗΠΑ κυκλοφορεί υβρίδιο δαμάσκηνου και βερίκοκου με το όνομα pluot (plum+apricot), με λείο δέρμα σαν του δαμάσκηνου, γλυκό, χυμώδες και πλούσιο σε βιταμίνη Α.

Δαμαράσι

Επίσης στις ΗΠΑ ετοιμάζεται και το pluerry (plum+cherry), που αποτελεί διασταύρωση δαμάσκηνου και κερασιού.

Πεπόνι – λεμόνι
Ούτε το πεπόνι έχει μείνει απείραχτο. Το 2008 κυκλοφόρησε στα βρετανικά μανάβικα ένα ισπανικό φρούτο με διπλάσια ποσότητα κιτρικού οξέος από το κανονικό πεπόνι και πιο όξινο: το πεπόνι-λεμόνι. Επίσης το 2009 οι Ιάπωνες παρουσίασαν μικροσκοπικά πεπονάκια σε μέγεθος καρυδιού, με το… συγκλονιστικό όνομα MG 16, τα οποία λόγω της πικρής γεύσης τους τρώγονται μόνο ως τουρσί.
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο