Πως μπορώ να αδυνατίσω χωρίς να στερηθώ την αγαπημένη μου καθημερινή συνήθεια, τον καφέ;

Το καλοκαίρι και οι ζεστές ημέρες του μας προδιαθέτουν στο να καταναλώσουμε δροσιστικά υγρά με άμεσο στόχο την ενυδάτωση αλλά και την απόλαυση ταυτοχρόνως είναι εδώ. Σε αυτήν μας την προσπάθεια πολλές φορές καταφεύγουμε σε επιλογές καφέδων ή αναψυκτικών που μας φορτώνουν με κενές θερμίδες ( ειδικά αν εμπεριέχουν γάλα, ζάχαρη, γλυκαντικά, κρέμες κ.α. ) , τα οποία και εντέλει δυσχεραίνουν την προσπάθεια για μείωση η διατήρηση του βάρους μας.

Στην περίπτωση του καφέ ο στιγμιαίος καφές, όταν δεν έχει προσθήκες ζάχαρης ή γάλακτος, η θερμιδική του απόδοση είναι μηδαμινή και μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση του μεταβολισμού και κατ’ επέκταση στο αδυνάτισμα.

Με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα όμως;

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες  του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών για τη Διατροφή και την Υγεία, ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει το μεταβολισμό μας κατά 10%! Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία επιταχύνει το μεταβολισμό και τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες μετά την κατανάλωση καφέ. Η συσχέτιση του καφέ με το αδυνάτισμα, πιθανότατα να οφείλεται στη συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), όπου διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι και τις βιολογικές καύσεις.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι λίγες γουλιές σκέτου καφέ μετά το φαγητό μειώνουν τις θερμίδες του γεύματος που είχε προηγηθεί, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συνήθεια δίνοντας στον εγκέφαλο μας το σήμα τερματισμού του γεύματος.

Είναι φορέας αντιοξειδωτικών (πολυφαινολών) που έχουν επίδραση στην συνολική υγεία και την αντιγήρανση, βοηθώντας τον οργανισμό να λειτουργεί εύρυθμα.

Συνεπώς, βάσει των παραπάνω προκύπτει ότι ο καφές βοηθά το σώμα να έχει καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο τα ενεργειακά υποστρώματα.

Ενώ, συμβάλει στην καθημερινή ενυδάτωση, δεδομένου  ότι περιέχει πάνω από 98% νερό, αρκεί να μην ξεπερνάτε την ημερήσια σύσταση για 400mg καφεΐνης (2-3 στιγμιαίοι νες ή φραπέ χωρίς να υπάρχει άλλη πηγή καφεΐνης μέσα στην ημέρα).

Εν κατακλείδι η ισορροπημένη κατανάλωση στιγμιαίου καφέ βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού που έμμεσα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια λίπους. Πρέπει επίσης να είμαστε προσεχτικοί με τι θα συνοδεύσουμε τον καφέ ( γλυκά, αρτοποιήματα με ζάχαρη, βουτήματα κ.α. ) . Τέλος θα πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με έναν υγιεινό τρόπος ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο