Πόσα γνωρίζεις για τη γλουτένη;

Η γλουτένη είναι η κοινή ονομασία για μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και σε όλες αυτές τις μορφές σπόρων.

Κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργίες ή δυσανεξία στη γλουτένη, οι οποίες προκαλούν μία αυτοάνοση αντίδραση και έχουν ως συνέπεια τις βλάβες στο έντερο, οπότε και πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά την κατανάλωσή της. Κάποιοι άλλοι όμως, την έχουν ήδη βγάλει από τη ζωή τους ως μέρος μιας πιο υγιεινής διατροφής.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν τροφικές αλλεργίες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς, γι’ αυτό και αυξάνονται και οι πωλήσεις των προϊόντων χωρίς γλουτένη.
Μία δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας για τα άτομα με δυσανεξία. Η μόνη θεραπεία είναι αυτή η αυστηρή δίαιτα, η οποία αν ακολουθηθεί προσεκτικά η εντερική βλάβη θα θεραπευτεί με αργό ρυθμό.
Το σιτάρι και άλλα δημητριακά όπως το καλαμπόκι, το ρύζι, η βρώμη, η σίκαλη, το κριθάρι και το αλεύρι σίτου από το οποίο φτιάχνεται το ψωμί, περιέχουν γλουτένη αλλά είναι και οι βάσεις της ανθρώπινης διατροφής. Ωστόσο, πλέον είναι πολύ εύκολο να προμηθευτείς ψωμί και άλλες βασικές τροφές χωρίς γλουτένη εφόσον μπορείς να τα βρεις στο super market, σε μαγαζιά με προϊόντα υγιεινής διατροφής ή στο διαδίκτυο.
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο