Το κουνουπίδι έχει την… τιμητική του το Δεκέμβρη!

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και εξαιρετικά φτωχό σε θερμίδες, το κουνουπίδι θεωρείται ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα. Παράλληλα, αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία όλων μας.

 Τα ελληνικά κουνουπίδια έχουν την τιμητική τους, τους κρύους μήνες του χειμώνα. Ας βάλουμε, λοιπόν, ένα κουνουπίδι στο καλάθι μας!

Το κουνουπίδι ανήκει στη ίδια οικογένεια με το μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε νερό, περιέχει διάφορες βιταμίνες, όπως Α και C, καθώς και κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο.Επιπλέον, επειδή αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Παράλληλα, η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστασία από καρδιακά νοσήματα, αλλά και πολλές μορφές καρκίνου. Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, είναι σημαντική τροφή για τις εγκυμονούσες, ενώ θεωρείται ιδανικό για όσους βρίσκονται σε δίαιτα, αφού είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες.

Όταν επιλέγετε κουνουπίδι, βεβαιωθείτε ότι είναι βαρύ και σφιχτό και τα φύλλα του φρέσκα και πράσινα και όχι μαραμένα ή κίτρινα.

Απολαύστε το ωμό (μαριναρισμένο), βραστό ως σαλάτα, στον ατμό, ογκρατέν, πανέ, μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτα ή ψημένο στο φούρνο ή δοκιμάστε να το κάνετε τουρσί. Ταιριάζει πολύ με ζυμαρικά και σάλτσα τυριών, ενώ δίνει ξεχωριστή γεύση σε πράσινες σαλάτες, αφού προηγουμένως το ψήσετε στο φούρνο μαζί με λάδι και σκόρδο.

Το κουνουπίδι διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες. Καλό είναι να μην το βάζετε στην κατάψυξη, γιατί μαλακώνει πολύ, ενώ χάνει και αρκετά από τα θρεπτικά του συστατικά. Τέλος, αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του όσο το βράζετε, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα ένα κομμάτι ψωμί και οι δυσάρεστη οσμή θα εξαφανιστεί.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο