Τροφές που δεν λήγουν ποτέ!

Υπάρχουν τροφές που θεωρούνται “αθάνατες”, με την έννοια ότι διατηρούν τις θρεπτικές τους αξίες και τα γευστικά χαρακτηριστικά τους ανεξάρτητα από το πέρασμα του χρόνου, στις οποίες η ημερομηνία λήξης είναι απλά… ένας αριθμός. Αντίστοιχα, δεν αλλοιώνεται η εμφάνισή τους. Ποιες είναι μερικές από αυτές;

Μέλι
Αυτή η τόσο θρεπτική γλυκιά τροφή δεν αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου, παρότι μπορεί να αλλάξει χρώμα ή να κρυσταλλώσει. Αν συμβεί το δεύτερο, βάλτε το βάζο σε μπεν μαρί και το μέλι σας θα αποκτήσει πάλι τη χαρακτηριστική ρευστή μορφή του.
 
Ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι ένα παραδοσιακό συντηρητικό. Αυτό σημαίνει πως στην πραγματικότητα δεν χαλάει, εκτός κι αν εκτεθεί σε υγρασία που τότε πετρώνει. Για να μη συμβεί αυτό διατηρείτε πάντα τη ζάχαρη σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο.
 
Αλάτι
Όπως ακριβώς και η ζάχαρη, έτσι και το αλάτι είναι ένα ισχυρό συντηρητικό και δεν χάνει ποτέ τη “νόστιμη” γεύση του.
 
Ρύζι
Το ρύζι ανήκει κι αυτό στα τρόφιμα χωρίς ημερομηνία λήξης. Αν δεν το… επισκεφθούν ζωύφια, το ρύζι, οποιαδήποτε ποικιλία κι αν έχετε εκτός από το καστανό, είναι ένα προϊόν που δεν αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου.
 
Οινοπνευματώδη ποτά
Με εξαίρεση το κρασί και τη μπύρα, τα “βαριά” οινοπνευματώδη ποτά δεν αλλοιώνονται και δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Βασική προϋπόθεση είναι να μην τα βλέπει ήλιος και να φυλάσσονται σε σκοτεινό μέρος.
 
Καλαμποκάλευρο
Σφραγισμένο σε δοχείο και αποθηκευμένο σε ξηρό και δροσερό μέρος, π.χ. στο κάτω μέρος του ψυγείου, το καλαμποκάλευρο μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια αναλλοίωτο.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο