Μελέτη απαντά στο ερώτημα αν το λευκό ή το μαύρο ψωμί είναι πιο υγιεινό

Αναπάντεχο αποτέλεσμα…

Η επίπτωση του λευκού ή μαύρου ψωμιού στην υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από τον οργανισμό του καθενός, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism, δίνοντας απάντηση στο ερώτημα ποιο είδος ψωμιού είναι υγιεινότερο.

Οι ερευνητές του Επιστημονικού Ινστιτούτου Weizmann, στο Ρεχοβότ του Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Υπολογιστικής Βιολογίας Έραν Σεγκάλ, πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με 20 υγιείς εθελοντές, προκειμένου να συγκρίνουν τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση λευκού επεξεργασμένου ψωμιού και ψωμιού ολικής αλέσεως (μαύρου) με προζύμι.
Συγκεκριμένα, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία κατανάλωνε λευκό ψωμί και η άλλη μαύρο, επί μία εβδομάδα. Μετά από ένα κενό διάστημα 15 ημερών χωρίς καθόλου ψωμί, ακολούθησε μια δεύτερη εβδομάδα στην οποία οι ρόλοι αντιστράφηκαν, δηλαδή όσοι είχαν φάει λευκό ψωμί αρχικά, έφαγαν μαύρο και το αντίστροφο.
Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μελέτη, οι ερευνητές κατέγραφαν την όποια επίπτωση των ψωμιών στον οργανισμό των εθελοντών: επίπεδα σακχάρου, χοληστερόλης, ασβεστίου, σιδήρου, λιπιδίων, νεφρικών και ηπατικών ενζύμων, δεικτών φλεγμονής και βλαβών σε ιστούς κ.α.
Μελετήθηκε, επίσης, το μικροβίωμα των συμμετεχόντων, πριν και μετά τη μελέτη.
Προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές κλινικές διαφορές, όσον αφορά τις επιπτώσεις του λευκού και του μαύρου ψωμιού στους διάφορους βιοδείκτες υγείας. Μια προσεκτικότερη ανάλυση έδειξε, όμως, ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι αντιδρούσαν καλύτερα στο λευκό ψωμί, ενώ οι άλλοι μισοί αντιδρούσαν καλύτερα στο μαύρο ψωμί με προζύμι.
Με αφορμή αυτή την παρατήρηση ανέπτυξαν στη συνέχεια έναν αλγόριθμο που βοηθά να προβλεφθεί πώς μπορεί να αντιδράσει ο οργανισμός του ανθρώπου στο μαύρο ή στο λευκό ψωμί.
«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα και πιθανώς πολύ σημαντικά, επειδή αποκαλύπτουν ότι διαφορετικοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά ακόμη και στις ίδιες τροφές», εξηγεί ο Δρ Ελινάβ.
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο