Άγαρ άγαρ, H Ζελατίνη της Φύσης!

Αν είστε επιφυλακτικοί στην χρήση της κλασικής ζωικής ζελατίνης ή απλά είστε χορτοφάγοι και αναζητάτε ένα φυτικό πηκτικό μέσο, το άγαρ άγαρ είναι η λύση που ζητάτε!

Τι ακριβώς είναι το άγαρ άγαρ και από που προέρχεται
Πρόκειται στην ουσία για έναν πολυσακχαρίτη, ο οποίος προέρχεται από τα φύκια της Νοτιοανατολικής Ασίας και με την επεξεργασία του βρασμού συλλέγεται αυτή, η ζελατινώδης λευκή και ημιδιαφανής ουσία.
Εκτός από την μαγειρική και ζαχαροπλαστική του χρήση, χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική, την ηλεκτροχημεία αλλά επίσης και για να κατασκευαστούν οι παιδικές πλαστελίνες!
Στην Ασία το άγαρ άγαρ είναι πολύ δημοφιλές και γνωστό ως kanten!
Στην εμπορική του μορφή θα το βρείτε σε σκόνη, νιφάδες ή μπάρα.
Γιατί να επιλέξετε το άγαρ άγαρ
Τα πλεονεκτήματα του άγαρ άγαρ σε σχέση με την ζωική ζελατίνη είναι πολλά εκτός από το ότι πρόκειται για ένα φυτικό προϊόν!
Επειδή είναι φυτικό προϊόν μπορεί να καταναλωθεί από χορτοφάγους,  όσους προτιμούν την vegan διατροφή, όσους νηστεύουν και ακολουθούν ελαφρύ ή υγιεινό διαιτολόγιο.
Είναι  ένα απόλυτα αγνό προϊόν χωρίς  χρώμα, γεύση, άρωμα.
Χρησιμοποιείται πανεύκολα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση σαν υλικό.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασία δωματίου και αν χρειαστεί να επαναθερμανθεί το υγρό που προστέθηκε χωρίς να χάσει την πηκτική ιδιότητά του.
Μοριακά είναι πολύ πιο σταθερό από την ζελατίνη και δίνει καλύτερο αποτέλεσμα τόσο στην υφή όσο και στην σταθερότητα της  πήξης των υγρών.
Μπορεί να βοηθήσει στην χώνευση και τις στομαχικές διαταραχές!
Είναι πλούσιο σε ιώδιο και ιχνοστοιχεία!
Τέλος άγαρ άγαρ το χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό τροφίμων, το Ε406.
Το άγαρ άγαρ στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική
Χρησιμοποιήστε σε οποιαδήποτε συνταγή ζητάει ζελατίνη ή κάποιο άλλο πηκτικό υλικό, αντικαθιστώντας την με σίγουρη επιτυχία! Κρέμες, σούπες, ζελέ, μους  ή ακόμη και σε σάλτσες!
Πως θα διαχειριστείτε το άγαρ άγαρ
Γενικά θα πρέπει να γνωρίζεται ότι 1 κουταλιά της σούπας ζελατίνη σε σκόνη αντιστοιχεί σε περίπου 1 κοφτή κουταλιά  της σούπας άγαρ άγαρ, σε σκόνη.
Διαλύετε 1 κουταλιά της σούπας άγαρ άγαρ, σε 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε 10 λεπτά.
Φέρνετε το μείγμα σε βρασμό, σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όταν θέλετε να το αναμείξετε με ζεστά υγρά το κάνετε αμέσως, ενώ στα κρύα αφήστε μερικά λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο