Γιατί η παρμεζάνα είναι τόσο ακριβή;

Η γεύση της είναι ασύγκριτη, ειδικά συνοδεύοντας πιάτα ζυμαρικών. Δεν είναι ένα οποιοδήποτε “τυρί για τρίψιμο”. Είναι η μία και μοναδική παρμεζάνα. Βέβαια ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για ένα τυχαίο τυράκι, η τιμή της παρμεζάνας είναι κάπως πιο τσιμπημένη.

Μια τυπική “ρόδα” παρμεζάνας ζυγίζει 40 κιλά. Συνήθως στα σουπερμάρκετ τη βρίσκουμε με τιμή γύρω στα 25 ευρώ το κιλό, τιμή διπλάσια από ένα καλό κεφαλοτύρι ή ένα πεκορίνο.

Ο πρώτος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι για να φτιαχτεί ένα κιλό παρμεζάνας, χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος σε σχέση με άλλα τυριά. Συγκεκριμένα για να γίνει μια “ρόδα” παρμεζάνας (40 κιλών) χρειάζονται 492 λίτρα γάλακτος.

Ο δεύτερος και ίσως πιο σημαντικός είναι ότι το συγκεκριμένο τυρί παράγεται αποκλειστικά σε μια μικρή περιοχή της Βόρειας Ιταλίας (επαρχίες της Πάρμα και του Ρέτζο-Εμίλια), όπου υπάρχουν μόλις 329 πιστοποιημένα γαλακτοκομεία. Εκεί παράγεται η αυθεντική Parmigiano Reggiano, που φέρει την επίσημη σφραγίδα και πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην περιοχή αυτή αναπτύσσονται συγκεκριμένα βακτήρια, τα οποία περνούν από το γρασίδι στην αγελάδα και από εκεί στο γάλα και ύστερα στο τυρί, χαρίζοντάς του τη γνωστή σε όλους μας μοναδική γεύση. Κάθε χρόνο παράγονται 3,6 δισεκατομμύρια ρόδες παρμεζάνας και η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει συνολική αξία 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όμως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει είναι οι αντιγραφές, καθώς ενώ το όνομα Parmigiano Reggiano είναι κατοχυρωμένο, το «parmesan» δεν είναι, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές, κυρίως εκτός Ευρώπης, να συγχέουν τα δύο.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο