Σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας

Ένα άλλο καλό που έχει το σπιτικό εκχύλισμα είναι ότι μπορεί να διατηρηθεί σχεδόν για… πάντα! Λόγω της φυσικής βανίλιας, φαντάζομαι, θα στοιχίσει κάπως αλλά θα έχετε το δικό σας εκχύλισμα ανά πάσα στιγμή το χρειαστείτε.

Όλο κι όλο χρειαζόμαστε απλή αλλά καλής ποιότητας βότκα, ξυλάκια φυσικής βανίλιας και λίγα μπουκάλια…..

Υλικά (για 6 μπουκάλια Χ 115ml περίπου το καθένα):

6 μπουκάλια σαν αυτά που βλέπετε στη φωτογραφία ή μπουκάλια με φελό (μπορείτε και με μικρά βάζα μαρμελάδας)

12 ολόκληρα ξυλάκια φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης

3 κούπες καλής ποιότητας κλασσική βότκα (όχι δηλ. εκείνες με διάφορες γεύσεις)

Εκτέλεση:

Πλύντε τα μπουκάλια (ή τα βάζα) πολύ καλά με καυτό νερό και σαπούνι. Τα ξεπλένετε πολύ καλά και τα αφήνετε να στεγνώσουν επίσης πολύ καλά.

Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράξτε κατά μήκος την κάθε βανίλια σταματώντας 0,5εκ. πριν το τέλος της.

Κόψτε, κάθετα, την κάθε βανίλια στη μέση ώστε να έχετε 24 κομμάτια. Βάλτε σε κάθε μπουκάλι 4 κομμάτια βανίλιας (2 ολόκληρες).

Χρησιμοποιώντας ένα χωνί ρίξτε 1/2 κούπα από τη βότκα στο κάθε μπουκάλι και σπρώξτε τις βανίλιες ώστε να βυθιστούν και να καλυφθούν από τη βότκα.

Κλείστε τα μπουκάλια πολύ σφιχτά κι αφήστε τα σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος για να ωριμάσει το εκχύλισμα.

Το εκχύλισμα θα είναι έτοιμο προς χρήση μετά από 6 εβδομάδες αλλά, κατά τη γνώμη μου, 8 εβδομάδες είναι ακόμα προτιμότερο ώστε να έχετε το καλύτερο άρωμα και γεύση.

Σημ.: Εάν προτιμάτε μπορείτε να αφαιρέσετε τις βανίλιες μετά από το διάστημα των 6-8 εβδομάδων. Σας προτείνω όμως να τις αφήσετε στα μπουκάλια γιατί έτσι το αποτέλεσμα θα παραμείνει το ίδιο. Μάλιστα, ανάλογα με τη χρήση που κάνετε και το πόσο διάστημα έχει μεσολαβήσει από τότε που πρωτοφτιάξατε το εκχύλισμα, μπορείτε να το ανανεώνετε κατά διαστήματα προσθέτοντας λίγη ακόμα φρέσκια βότκα. Γενικότερα, το άρωμα και η γεύση γίνονται όλο και καλύτερα με τον καιρό αφήνοντας τις βανίλιες στα μπουκάλια

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο