5 μύθοι για τον μεταβολισμό που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Πρέπει να τρώτε συνέχεια για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό; Η περισσότερη άσκηση μπορεί να τον ενεργοποιήσει; Αυτοί είναι οι 5 πιο κοινοί μύθοι για τον μεταβολισμό που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε. Και αυτές είναι οι αλήθειες.
Μύθος: Τα συχνά γεύματα επιταχύνουν τον μεταβολισμό

Η αλήθεια: Ισχύει ότι αν δεν τρώτε συχνά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του μεταβολικού ρυθμού, καθώς το σώμα επιβραδύνει τις λειτουργίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνον αν περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που φάγατε το τελευταίο γεύμα. Αν για παράδειγμα “ξεχνάτε” να φάτε και μένετε όλη μέρα χωρίς φαγητό μπλοκάρετε το μεταβολισμό σας. Εάν όμως έχουν περάσει δυο ώρες από το τελευταίο σας γεύμα δεν συμβαίνει το ίδιο. Κάθε φορά που τρώτε ένα γεύμα ενεργοποιείτε τον μεταβολισμό σας αλλά η αύξηση αυτή εξαρτάται από το πόσο πλούσιο είναι το γεύμα σας σε υδατάνθρακες και λίπη. Εάν για παράδειγμα επιλέγετε για σνακ κάποιο κράκερ ή μπάρα δημητριακών τότε υπερδιεγείρετε την αναβολική ορμόνη ινσουλίνη με αποτέλεσμα να αποθηκεύεται επιπλέον λίπος στο λίπος σας. Επιπλέον, οι συστάσεις που λένε τρώτε συχνά γεύματα έχουν παρερμηνευτεί από πολλούς και πιστεύουν ότι η συχνότητα είναι κάθε μία ή δύο ώρες! Ακούστε το σώμα σας (εάν δεν πεινάτε δεν χρειάζεται να καταναλώσετε κάποιο σνακ) αλλά μην παραλείπετε τα κυρίως γεύματα.

Μύθος: Το γυμναστήριο καίει τις θερμίδες

Η αλήθεια: Εάν είστε πολύ προχωρημένος ή αθλητής δικαιολογούνται οι επιπλέον θερμίδες στο διαιτολόγιό σας επειδή ο μεταβολισμός σας είναι ενεργός και κάνει μετακαύσεις. Όμως εάν είστε αρχάριος, ή πηγαίνετε γυμναστήριο και μετά τρώτε ό,τι θέλετε επειδή γυμναστήκατε αυτό δε σημαίνει ότι θα το κάψετε κιόλας επειδή… ενεργοποιήσατε το μεταβολισμό σας με την άσκηση!

Μύθος: Η μείωση θερμίδων ενεργοποιεί τον μεταβολισμό

Η αλήθεια: Χρειάζεται όντως να τρώτε λιγότερες θερμίδες; Σας το είπε κάποιος ειδικός ή απλώς το φαντατήκατε μόνοι σας; Επίσης, γνωρίζετε ότι οι ορμόνες επηρεάζουν άμεσα το πόσο τρώτε και τι επιλέγετε να φάτε; Έχετε κατά νου ότι μπορεί να χρειάζεται να καταναλώνετε περισσότερες υγιεινές τροφές για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας και χάσετε λίπος. Εάν ακολουθείτε στερητικές δίαιτες δεν χάνετε λίπος και δεν βοηθάτε τον μεταβολισμό σας.

Μύθος: Η άσκηση για μια ώρα την ημέρα βάζει φωτιά στον μεταβολισμό

Η αλήθεια: Στην πραγματικότητα, για μερικούς ανθρώπους η υψηλή ένταση διαλλειματικής προπόνησης για 20 λεπτά (HIIT) μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από μία προπόνηση μίας ώρας σε μέτριο ή χαλαρό ρυθμό. Η ΗΙΤΤ αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και βοηθά στο χτίσιμο της μυϊκής μάζας.

Μύθος: Η μείωση των υδατανθράκων οδηγεί σε απώλεια βάρους

Η αλήθεια: Ισχύει ότι οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες βοηθούν στον έλεγχο της πείνας αλλά δεν επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό. Στην πραγματικότητα, μειώνοντας υπερβολικά τους υδατάνθρακες αυτό μπορεί να μειώσει το μεταβολικό ρυθμό μακροπρόθεσμα και να κάνει την απώλεια βάρους ακόμα πιο δύσκολη επειδή οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τον θυροειδή αδένα.

Να θυμάστε: Ο μεταβολισμός των αδύνατων και των υπέρβαρων λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν συχνά ορμονικές διαταραχές που καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο της πείνας και της λιγούρας και μειώνουν την όρεξη για άσκηση. Γι’ αυτό πρέπει να απευθύνεστε σε κάποιο ειδικό κλινικό διαιτόλογο που θα ξεκλειδώσει τις ειδικές ανάγκες του μεταβολισμού σας.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο