Κανέλα, και γλυκιά και πικρή!

Έντονη αλλά ευγενική γεύση, χαρακτηριστικό άρωμα και μελοκάστανο χρώμα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα της κανέλας. Ενός μπαχαρικού με μακρά ιστορία.

Ο μόνος τρόπος, όμως, για να αναδείξετε τις πλούσιες ιδιότητές της είναι να μην παρασυρθείτε από την ακαταμάχητη γοητεία της και να την χρησιμοποιείτε με σύνεση, διαφορετικά μπορεί να γίνει απωθητική ακόμη και για τους πιο φανατικούς λάτρεις της.

Η κανέλα, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, έχει γίνει ένα συστατικό απαραίτητο στην κουζίνα και την ζαχαροπλαστική. Με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούμε να φτιάξουμε ποτά, να αρωματίσουμε το τσάι και το κρασί, να δώσουμε μια ξεχωριστή πινελιά σε μαγειρευτά, σε σάλτσες, σε ζύμες για ψωμί, ενώ ταιριάζει με τα περισσότερα φρούτα. Και φυσικά είναι το συστατικό που κάνει το ρυζόγαλο ή μια άλλη κρέμα ζαχαροπλαστικής απλά μαγική…

Η κανέλα στην ουσία είναι ο αποξηραμένος καρπός ενός δέντρου που ανήκει στην οικογένεια των δαφνιδών και έχει καταγωγή από την μακρινή Σρι Λάνκα, ενώ η παραγωγή της σήμερα έχει επεκταθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να βρίσκουμε κανέλα στις Ινδίες, στη Βραζιλία, αλλά και στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού.

Ωστόσο η πλέον εκλεκτή κανέλα προέρχεται από την Κεϊλάνη, η οποία έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια αυτού του μπαχαρικού. Και αυτό συμβαίνει καθώς μόνο εκεί ακουλουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία, που εξασφαλίζει το προϊόν με το γνωστό κοκκινωπό χρώμα.

Αντίθετα, σε άλλες περιοχές όπου καλλιεργείται, όπως στην Κίνα, συχνά η κανέλα έχει πιο σκούρο χρώμα, σχεδόν καστανό.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα από τα πιο ισχυρά αρωματικά, το οποίο δίνει άλλη διάσταση στη γέυση, αρκεί όμως να χρησιμοποιηθεί με φειδώ και γνώση των ειδικών χαρακτηριστικών της!

Οι ξεχωριστές ιδιότητες της κανέλας ήταν γνωστές από τα βάθη της ιστορίας.

Περισσότερο από 3,000 χρόνια πριν, οι κάτοικοι της Κίνας, της Αιγύπτου και ο εβραϊκός λαός έκαναν ευρεία χρήση της όχι μόνο στο φαγητό, αλλά και στην παρασκευή ποτών, ενώ την χρησιμοποιούσαν επίσης σαν φάρμακο. Χάρη τους Άραβες, οι οποίοι κατείχαν μία προνομιακή γεωγραφική θέση, η κανέλα, μαζί με άλλα μπαχαρικά, έφτασε μέχρι τον δυτικό κόσμο διασχίζοντας την Μαλαισία και την Ινδονησία και φτάνοντας ως την Μαδαγασκάρη, για να περάσει κατόπιν στην ανατολική ακτή της Αφρικής και να καταλήξει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι Άραβες, παρόλο που γνώριζαν την προέλευση της κανέλας, σπανίως όταν ερωτώνταν έλεγαν την αλήθεια. Συνήθως κατέφευγαν στη μυθοπλασία, θέλοντας να παραπλανήσουν τους περίεργους. Ένας από τους επικρατέστερους μύθους ήταν, πως τα πουλιά έφερναν τα κομματάκια της κανέλας στις φωλιές τους από βουνά που ήταν απρόσιτα στον άνθρωπο κι ότι από εκεί με διάφορες μεθόδους κατάφερναν εκείνοι να συλλέξουν το πολύτιμο μπαχαρικό.

Εκείνες τις εποχές την κανέλα συνήθιζαν να την χορηγούν και σαν φάρμακο για διάφορες παθήσεις, καθώς ήταν διαπιστωμένες οι διάφορες θεραπευτικές της ιδιότητες κατά του βήχα, της βραχνάδας και του πονόλαιμου, αλλά και η αποτελεσματικότητά της ως ισχυρού διεγερτικού, που ήταν και ο λόγος που αποτελούσε βασικό συστατικό σε πολλές αφροδισιακές συνταγές!

Η κανέλα πωλείται σε στικ – και πρέπει να είναι πολύ καλά ξηραμένη – ή σε σκόνη που δεν είναι άλλο απο αλεσμένα ξυλαράκια.

Δεν είναι καθόλου επιβαρυντική καθώς τα 100 γρ κανέλας σε πούδρα έχουν μόλις 261 θερμίδες, ενώ οι ποσότητες σε λίπη και πρωτεΐνες είναι αμελητέες σε αυτό το μπαχαρικό. Επίσης περιέχει 10 διαφορετικά μέταλλα, εκ των οποίων πιο σημαντικό είναι το ασβέστιο και το μαγνήσιο, η βιταμίνη C, Ε και κυρίως η βιταμίνη Κ. Τα περισσότερα λιπαρά είναι μονοακόρεστα, ενώ περιέχει Β καροτίνη και μικρή ποσότητα λουτεΐνης.

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που κατεξοχήν έχει συνδεθεί με τη χρήση του στη ζαχαροπλαστική. Έτσι η γλυκιά της γεύση έχει αξιοποιηθεί σε εύγευστα μπισκότα, αλλά και σε γλυκά, ενώ στην ανατολή χρησιμοποιήται κυρίως για να δώσει άρωμα σε αλμυρά πιάτα.

Η κανέλ, ακόμη, ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα και ειδικά στο Μεξικό – που είναι και η κύρια χώρα που εισάγει την αυθεντική κανέλα Κεϊλάνης. Η γεύση της ταιριάζει πολύ με τα περισσότερα φρούτα, ενώ πολύ συνηθισμένη είναι η χρήση της σε διάφορες κρέμες, αλλά και σε πάστες ή γλυκά όπως η μηλόπιτα, το στρούντελ και φυσικά το ρυζόγαλο.

Στις ΗΠΑ η ζάχαρη και η κανέλα χρησιμεύουν για τον αρωματισμό δημητριακών αλλά και πολλών αρτοπαρασκευασμάτων, όπως μάφιν, δανέζικα, τάρτες κ.ά.

Έχει ξεχωριστή θέση στην ιρανική κουζίνα και χρησιμοποιήται ευρέως σε μια μεγάλη ποικιλία από σούπες, ποτά αλλά και επιδόρπια. Επίσης, αναμειγνύοντάς την με ροδόνερο και άλλα μπαχαρικά παρασκευάζουν ένα είδος κάρυ για μαγειρευτά φαγητά ή απλώς μία σκόνη, με την οποία πασπαλίζουν τα παραδοσιακά γλυκά τους.

Μπορεί η κανέλα να έχει ακαταμάχητο άρωμα και πικάντικη γεύση, αν όμως η δοσολογία δεν είναι η σωστή υπάρχουν πολλές πιθανότητες το αποτέλεσμα να είναι εντελώς διαφορετικό από το επιθυμητό. Κι αυτό γιατί η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό, προσοχή και ακρίβεια όταν τη χρησιμοποιήτε τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά εδέσματα.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο