Γιατί προστατεύει η μαύρη σοκολάτα την καρδιά

Η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά διότι αποκαθιστά την ευλυγισία των αρτηρίων και εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να «κολλήσουν» στα τοιχώματα των αγγείων, αναφέρουν Ολλανδοί επιστήμονες.

Τόσο η αρτηριακή δυσκαμψία όσο και η συγκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων αποτελούν παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης (αρτηριοσκλήρυνσης), γράφουν στο τεύχος Μαρτίου της επιθεωρήσεως «The FASEB Journal».

«Η μελέτη μας παρέχει μία πιο πλήρη εικόνα για την επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας στην αγγειακή υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντίντρικ Έσερ, από το Τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Βάγκενινγκεν.

Η μελέτη βασίσθηκε σε ειδικές εξετάσεις που έγιναν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους σε 44 μεσήλικες, υπέρβαρους άνδρες, οι οποίοι επί τέσσερις εβδομάδες κατανάλωναν καθημερινά 70 γραμμάρια σοκολάτα.

Οι εθελοντές είτε έτρωγαν μία ειδικά παρασκευασμένη μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονόλες ή μαύρη σοκολάτα του εμπορίου. Και οι δύο σοκολάτες είχαν παρόμοια περιεκτικότητα σε κακάο.

Οι φλαβονόλες είναι ένα είδος θρεπτικών συστατικών που πιστεύεται ότι ευνοούν την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά έως τώρα παρέμενε άγνωστος ο ακριβής τρόπος δράσης τους.

Στη διάρκεια της ημερήσιας κατανάλωσης σοκολάτας, οι εθελοντές απέφευγαν ορισμένα υψηλής ενεργειακής (θερμιδικής) πυκνότητας τρόφιμα, για να μην παχύνουν.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων έδειξε ότι και οι δύο τύποι σοκολάτας ήταν εξίσου προστατευτικοί, γεγονός που υποδηλώνει ότι «δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος από την αύξηση της φυσικής περιεκτικότητας της σοκολάτας σε φλαβονόλες», είπε ο δρ Έσερ.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο