Ζιβανία: Το ποτό του μερακλή και τα οφέλη της

H ζιβανία είναι το παραδοσιακό ποτό της Κύπρου. Το ποτό που είναι συνυφασμένο με την κυπριακή παράδοση και την κυπριακή κουλτούρα. Ποιά είναι όμως τα οφέλη της ζιβανίας; Πόσα σφηνοπότηρα λειτουργούν ευεργετικά στον μέσο άνθρωπο;
Το Τμήμα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Όμιλο Οινοποιών έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε τον τελευταίο χρόνο και τα ευρήματα της θα καταπλήξουν ακόμα και τον πιο διστακτικό πότη.

Μια σύντομη προϊστορία

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιολογίας Κύπρου οι πρώτες αναφορές για το ποτό βρίσκονται στα κείμενα του Όμηρου και συγκεκριμένα στην Ομήρου Οδύσσεια. Όταν ο Οδυσσέας περνούσε από το νησί των Λαιστρυγόνων οι γίγαντες κάτοικοι του κατέστρεψαν το πλοίο του Οδυσσέα αφού ήταν υπό την επήρεια ζιβανίας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει
” […]οἱ δὲ ἦλθον υπο τὴν ζίβανον καὶ βάλλοντες πέτροις τὰ μὲν σκάφη κατέαξαν, αὐτοὺς δὲ ἐβίβρωσκον

Σε μεταγενέστερες αναφορές συναντάμε την ζιβανία σε ανασκαφές που έγιναν έξω από το χωριό της Παναγιάς της Πάφου που χρονολογούνται μεταξύ 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν σταφύλι που φύτρωνε μόνο σε ασβεστολιθικά πετρώματα.

Στις μέρες μας η ζιβανία θεωρείται το ποτό του “μερακλή” και μοναχικού άντρα που μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά θέλει να πιεί και να πάρει δυνάμεις για την επόμενη μέρα. Συνήθως συνοδεύεται με τα λεγόμενα “τσιμπήματα” ή “τσιμπικλίκκια”.

Πόσο είναι το επιτρεπτό όριο;

“Επιτρεπτό” όριο δεν υπάρχει. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και η κάθε ζιβανία έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρίσματα. Στις παρέες συνήθως η μονάδα μέτρησης είναι το “καρτούι” (φιάλη 250ml) και σερβίρεται πάντα σε θερμοκρασία θαλάμου -10°C. Ενδεικτικό καλής ποιότητας είναι το “τεστ” για το άν η ζιβανία έκανε πάγο ή όχι. Αν το αλκόολ δεν έχει ενδείξεις παγοποίησης τότε σημαίνει ότι είναι αρίστης ποιότητας.

Ο Δρ. Λάμπρος Λάμπρου, καθηγητής στο Τμήμα Οινοποιίας του Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρεί ότι δύο (2) “καρτούθκια” την ημέρα λειτουργούν θετικά προς την διάθεση και την ψυχοσωματική ανάπτυξη του ενήλικα άνδρα. Καλό είναι να ξεκινά κάποιος την ζιβανία σε ηλικία 20 ετών αφού το συκώτι του ανθρώπου έχει πλήρως εξελιχτεί και πάρει την τελική του μορφή.

Ποια είναι τα οφέλη της ζιβανίας;

Αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

Στο ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν 2,587 άντρες και 2,822 γυναίκες, ηλικίας 20-85 χρονών από όλες τις κοινωνικές μάζες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ζιβανίας είναι συνδεδεμένη με την μείωση της κατάθλιψης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν καταναλώνουμε τέσσερα με οκτώ καρτούθκια την εβδομάδα είναι σχεδόν απίθανο κάποιος να διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Αντιγηραντικές ιδιότητες

Η ουσία κοζιτρολλιόλη είναι ένα από τα πολλά συστατικά που βρίσκουμε μέσα στην ζιβανία. Η αντιγηραντική της δράση είναι γνωστή διά μέσω των αιώνων και χρησιμοποιήθηκε σε πολλά καρυκεύματα την εποχή των Φαραώ στην Αίγυπτο. Η κοζιτρολλιόλη χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες προϊόντα ομορφιάς και αδυνατίσματος. Αρκούν μόνο 2mg για να διαλύσουν 3g ανθρώπινου λίπους από τις περιοχές των γοφών.

Βοηθά στην συγκέντρωση

Αρκούν δύο με τρία σφηνάκια για να αυξήσουν την συγκέντρωση. Σε πείραμα που διεξήγαγε το τμήμα Πειραμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακάλυψε ότι φοιτητές που ήπιαν δύο με τρία σφηνάκια ζιβανίας πριν το διάβασμα είχαν καλύτερες επιδόσεις κατά 17% από άλλη ομάδα που έπινε 3 ποτήρια νερό. Το σημαντικό αυτό εύρημα επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου Τιμόθεος Παπαχατζηστεργιάδης.

Επουλώνει και καυτηριάζει πληγές

Αυτό όλοι λίγο πολύ το ξέρουμε από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Οι καταπραϋντικές και ενάρετες ιδιότητες της ζιβανίας είναι γνωστές δια μέσω των αιώνων στην Κύπρο. Μερικοί υποστηρίζουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις βοήθησε στην επούλωση ραγισμένων καρδιών αλλά ο Δρ. Λάμπρος Λάμπρου μας είπε πως γίνονται ακόμα πειράματα για την επιβεβαίωση της πληροφορίας. Δεν απόκλεισε το γεγονός να πρόκειται για αστικό μύθο.

Είναι το απόλυτο καθαριστικό για τζάμια

Είναι κάτι που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει. Τα αλκοόλια που βρίσκονται στη ζιβανία είναι μοναδικά στο είδος τους πράγμα που τα κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά της σκόνης και των λεκέδων. Αρκεί μόνο ένα σφηνάκι σε ένα μπουκάλι FAMOZO για να τετραπλασιάσει την δράση του καθαριστικού. Βάλτε το άφοβα στο νερό του αυτοκινήτου σας για να έχετε πεντακάθαρα τζάμια ολόχρονα. Ειδικοί λένε ότι λειτουργεί και στο ραδιατέρ του αυτοκινήτου με δοσολογια 1 ποτήρι ζιβανία προς 2 ποτήρια νερού. Με την συγκεκριμένη δοσολογία παρατείνεται η ζωή της μηχανής του αυτοκινήτου σας κατα 6 χρόνια.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο