Η καλύτερη στιγμή για την κατανάλωση φρούτων και χυμών

Τα φρούτα είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείτε να φάτε. Ωστόσο, πολλές δίαιτες δίνουν κατευθυντήριες γραμμές όχι μόνο για ό,τι τρώτε, αλλά και το πότε το τρώτε.

Σύμφωνα τόσο με την σύγχρονη όσο και την αρχαία διατροφή, το σώμα αφομοιώνει και επωφελείται από τα φρούτα με πολύ διαφορετικό τρόπο αν τρώει κανείς μια μπανάνα για πρωινό ή ένα μπολ με μούρα για επιδόρπιο.

Συνδυασμός τροφών
Πολλές παραδοσιακές και σύγχρονες δίαιτες επικεντρώνονται στο συνδυασμό των τροφών, αντί για τα συγκεκριμένα συστατικά που πρέπει κανείς να φάει ή να αποφύγει. Μια Αγιουρβεδική διατροφή, για παράδειγμα, συμβουλεύει να τρώει κανείς φρούτα χωριστά από άλλες ομάδες τροφών, ιδιαίτερα από πρωτεΐνες. Οι τροφές με υψηλά επίπεδα σακχάρου συμπεριλαμβανομένων των επιδορπίων που περιλαμβάνουν φρούτα, επίσης αντενδείκνυνται μετά από ένα γεύμα. Αντί γι’ αυτό τα φρούτα συνιστώνται για το πρωινό και σε θερμοκρασία δωματίου. Η σύγχρονη διατροφή που συνδυάζει τροφές μπορεί να συμβουλεύσει αντίθετα να αναμείξει κανείς γλυκά φρούτα με πρωτεΐνες, ξηρούς καρπούς, όξινα φρούτα ή άμυλα. Σύμφωνα πάλι με τους υπέρμαχους της δίαιτας αποτοξίνωσης, της θεραπευτικής νηστείας και του συνδυασμού τροφών, η κατανάλωση ωμών φρούτων μαζί με μαγειρεμένα φαγητά, εμποδίζει την πέψη.
Άσκηση
Αν γυμναστείτε ή αν γυμνάζεστε τακτικά, προγραμματίστε την κατανάλωση φρούτων ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν από την άσκηση. Ένα σνακ από φρέσκα φρούτα ή smoothie φρούτων λίγο πριν την προπόνηση θα κρατήσει ψηλά τα επίπεδα ενέργειάς σας, αλλά αποφύγετε να γεμίσετε το στομάχι σας. Πεπόνια και άλλα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό βοηθούν στην ενυδάτωση του σώματος και προσφέρουν φυσικά σάκχαρα που είναι γρήγορα διαθέσιμα για ενέργεια. Ακριβώς όπως τα φρούτα σας βοηθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης, έτσι και η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει την ικανότητά σας να αφομοιώσετε τα φρούτα. Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταφέρει σάκχαρο στα κύτταρα του σώματος, βοηθώντας το σώμα να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη από τα φρούτα πιο σταθερά και πιο αποτελεσματικά.
Eποχή
Η Αγιουρβεδική και κινεζική ιατρική συμβουλεύουν να τρώτε τα φρούτα ανάλογα με την εποχή. Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ιδανικές εποχές για την κατανάλωση πολλών ώριμων καρπών. Η Αγιουρβεδική διατροφή συνιστά μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος κατά τη διάρκεια της άνοιξης και πολλά φρούτα αποτελούν μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος επιλογή. Το καλοκαίρι συνιστάται ένα μείγμα γλυκών, ωμών φρούτων με λαχανικά που έχουν πικρή γεύση.
Γενικές συμβουλές
Εάν τρώτε τα φρούτα για να εναρμονιστείτε με συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο ή έναν γιατρό. Μπορεί να πάρετε διαφορετικές συμβουλές, σύμφωνα με τις ειδικές διατροφικές ανάγκες σας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition, ο συνδυασμός εσπεριδοειδών με ρύζι θα βοηθήσει στην αυξημένη απορρόφηση σιδήρου. Άλλη έρευνα έχει δείξει πως ο συνδυασμός μούρων όπως είναι οι φράουλες με όσπρια μπορεί να βελτιώσει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των τροφών.
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο