Η μουσική αλλάζει τη γεύση του φαγητού

Η μουσική, καθώς και τα χρώματα μπορούν να μεγιστοποιήσουν την απόλαυση του φαγητού και του ποτού, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές.

Ο κατάλληλος μουσικός ρυθμός μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόλαυση του φαγητού, ενώ τα χρώματα μπορούν να βελτιώσουν την γευστική εμπειρία του φαγητού, αλλά και του ποτού, υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Charles Spence.

Η μουσική μπορεί ακόμη και να ξεγελάσει το μυαλό μας ώστε να πιστεύει ότι το φαγητό έχει διαφορετική γεύση, ενώ οι κατάλληλοι ήχοι μπορούν να αυξήσουν την απόλαυση του φαγητού έως και κατά 15%.
Μάλιστα επώνυμα οινοποιεία, καθώς και διάσημοι σεφ έχουν αρχίσει να υιοθετούν τη μουσική – από τον Bryan Ferry έως τον Τσαικόφσκι – για να συνοδεύσουν τα προϊόντα τους.
Ο ακαδημαϊκός πιστεύει ότι τα αυτιά μας μπορούν ασυνείδητα να «ενημερώνουν» τους γευστικούς μας κάλυκες καθώς και ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να συνταιριάζουμε παρόμοιους ήχους με γεύσεις.

 Ο… ήχος της γλυκιάς γεύσης λόγου χάρη είναι πιο στρογγυλός, ενώ η πικρή γεύση συνήθως ταυτίζεται με πιο βαθείς και οξείς ήχους, ενώ η ξινή γεύση με πιο οξείς τόνους.

Σε σχετικό πείραμα ο καθηγητής Spence διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν την ίδια σοκολάτα την βρήκαν πιο πικρή όταν συνοδευόταν από πιο σκοτεινή μουσική και πιο γλυκά συνοδεία ελαφριάς μουσικής.
Πέρα από τους ήχους και το χρώμα μπορεί να επηρεάσει τη γεύση. Σχετικά πειράματα στο Λονδίνο έδειξαν ότι το κόκκινο κρασί όταν καταναλώνεται με κόκκινο φως γίνεται αντιληπτό ως πιο φρουτώδες, ενώ το άπλετο φως μεγιστοποιεί την γευστική απόλαυση.
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο