Κι όμως κάποια φαγητά είναι σαν τα ναρκωτικά

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο U.S. National Library of Medicine, βασίζεται στα στοιχεία που συγκέντρωσαν μελετώντας τι διατροφικές συνήθειες 500 φοιτητών που συμπλήρωσαν την Yale Food Addiction Scale, μια κλίμακα που ορίζει με ερωτήσεις τον βαθμό εθισμού σε τροφές.

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η πίτσα ενώ το κοινό σημείο στις περισσότερες εθιστικές τροφές είναι το τυρί. Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο εθισμός στο τυρί οφείλεται στην παρουσία της καζεΐνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο γάλα.

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκαν επίσης η σοκολάτα, τα πατατάκια, οι τηγανιτές πατάτες, το κέικ και τα αναψυκτικά. Ακολουθεί το μπέικον. Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι στο τέλος της λίστας.
«Με τρόπο παρόμοιο με τον οποίο γίνεται η επεξεργασία των ναρκωτικών ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα εξάρτησης, η μελέτη δείχνει ότι οι επεξεργασμένες τροφές μπορεί να έχουν κατασκευαστεί εσκεμμένα έτσι ώστε να οδηγούν στον εθισμό στα λίπη και τη ζάχαρη», εξήγησε η Ερικα Σαλτ, επικεφαλής της έρευνας.
Οσο για τα συμπτώματα, πολλά μοιάζουν με εκείνα του εθισμού στα ναρκωτικά, όπως το ότι οι άνθρωποι θέλουν να καταναλώνουν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες της εν λόγω τροφής, προκειμένου να πάρουν το ίδιο αποτέλεσμα. Επίσης, νιώθουν αγωνία και διέγερση σε περίπτωση αποχής.
Βέβαια, η «αποτοξίνωση» αυτή δεν είναι τόσο έντονη όσο στα ναρκωτικά, εξηγούν οι επιστήμονες. Ομως και σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή του γεγονότος ότι υπάρχει πρόβλημα.
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο