Κρασί Πόρτο

Πέντε πράγματα που δεν ξέρεις!

Αν δεν ήταν οι Άγγλοι, δεν θα γινόταν τόσο δημοφιλές…
Η περιοχή του Douro στον πορτογαλικό βορρά, απ’ όπου οφείλουν να προέρχονται όλες οι ετικέτες του Port ή Oporto, είναι το τρίτο παλιότερο προστατευόμενο κρασοτόπι του κόσμου, πίσω από το Chianti της Ιταλίας και το Tokaji της Ουγγαρίας…
Παρόλα αυτά, το πόρτο -και το ισπανικό «ξαδερφάκι» του Sherry- είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα κρασιά του κόσμου. Ναι, δεν είναι μόνο για μαγειρική! Ίσα ίσα, το κρασί αυτό έχει τόσα να προσφέρει στον ουρανίσκο και βγαίνει σε τέτοια ποικιλία αρωμάτων και τιμών που είναι πραγματικά κατάλληλο για κάθε γούστο και βαλάντιο!
1. Η μεγάλη ανάπτυξη του Πόρτο οφείλεται στους Βρετανούς. Το 1678 οι Άγγλοι, σε έναν από τους συνηθισμένους πολέμους τους με τους Γάλλους, απέκλεισαν όλα τα γαλλικά λιμάνια και εμπόδισαν έτσι κάθε εξαγωγή γαλλικού κρασιού. Οι εισαγωγείς οίνου στην Αγγλία στράφηκαν λοιπόν στον παραδοσιακό βρετανικό σύμμαχο, την Πορτογαλία, για να προμηθευτούν το άγιο κρασάκι τους. Οι Πορτογάλοι οινοπαραγωγοί ωστόσο, για να προστατεύσουν το κρασί να μη χάσει τις «μαγικές» του ιδιότητες κατά το ταξίδι του στην Αγγλία, «θωράκιζαν» τα βαρέλια με πορτογαλικό κονιάκ, το οποίο και μας έδωσε το αλκοολούχο ποτό που ξέρουμε σήμερα…
2. Η Γαλλία είναι η πρώτη σε κατανάλωση πόρτο χώρα του κόσμου. Οι Γάλλοι προτιμούν όμως το λευκό πόρτο, το οποίο και πίνουν ως απεριτίφ. Και είναι οι Άγγλοι, μόλις στην 4η θέση, που πίνουν ακόμα τη μεγαλύτερη ποσότητα vintage πόρτο, όπως παλιά!
3. Το πόρτο πρέπει υποχρεωτικά να μεταγγίζεται και να σερβίρεται από αριστερά. Το έθιμο ξεκίνησε από το Βασιλικό Ναυτικό της Αγγλίας, όπου το πόρτο σερβιριζόταν μετά το βραδινό. Υπάρχουν πολλές ιστορίες γιατί το πόρτο σερβίρεται πάντα από τα αριστερά, ωστόσο η πιο πειστική λέει ότι με τον τρόπο αυτό μπορούσαν οι συνδαιτυμόνες του τραπεζιού, ντυμένοι με τη ναυτική τους στολή, να έχουν το χέρι του σπαθιού ελεύθερο. Επίσης, είναι μεγάλη αγένεια να ρωτήσεις κάποιον ευθέως να σου δώσει το μπουκάλι με το πόρτο. Τον ρωτάς, αντιθέτως, αν ξέρει τον Επίσκοπο του Norwich! Θα σε κοιτάξει απορημένος, θα σου πει -αν δεν είναι μυημένος στην ιεροτελεστία του πόρτο- «όχι» και τότε θα του εξηγήσεις ότι ο Επίσκοπος είναι ένας εξαιρετικός μεν άνθρωπος, μόνο που ξεχνάει συνεχώς να πασάρει το πόρτο…
4. Δεν είναι όλα τα πόρτο κόκκινα. Στην πραγματικότητα, κάποια από τα πλέον premium πόρτο κρασιά είναι λευκά ξηρά και λειτουργούν ιδανικά ως απεριτίφ ή σερβίρονται με τόνικ και πάγο ως δροσιστικό καλοκαιρινό ποτάκι.
5. Το πόρτο παράγεται κυρίως από 5 ποικιλίες σταφυλιού. Όσο κι αν υπάρχουν 90 ποικιλίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή του πόρτο, μόνο οι παρακάτω 5 είναι κοινές: Touriga Nacional, Touriga Francesca, Tinta Barroca, Tinta Roriz και Tinta Cão. Τα ονόματα που δίνονται στα πόρτο (ruby, tawny, vintage) εξαρτώνται από τη μείξη των ποικιλιών και από τον τρόπο παλαίωσής τους (στο βαρέλι ή το μπουκάλι).
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο