Η εμφάνιση ενός πιάτου επηρεάζει τη γεύση του

Ένα ευπαρουσίαστο πιάτο φαγητού μπορεί να δώσει επιπλέον πόντους στη γεύση του, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ο καθηγητής ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Charles Spence, έδειξε ότι μια σαλάτα «τακτοποιημένη» στο πιάτο και ευπαρουσίαστη, μπορεί να μας κάνει να την πληρώσουμε ακόμα και 3 φορές περισσότερο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μια μπριζόλα, αν την κόψουμε σε λεπτές φέτες.

Στην έρευνά του περισσότεροι από 130 άνθρωποι δοκίμασαν μια σαλάτα και μια μπριζόλα με πατάτες τηγανητές, σερβιρισμένα με 3 διαφορετικούς τρόπους. Παρά το γεγονός ότι τα υλικά στη σαλάτα ήταν ακριβώς τα ίδια, εκείνη στην οποία το αγγούρι ήταν κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες έμοιαζε νοστιμότερη. Οι εθελοντές μάλιστα δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να την πληρώσουν ακόμα και 3 φορές περισσότερο. Όσον αφορά τη μπριζόλα, διαπιστώθηκε ότι ήταν πιο λαχταριστή στη μέση του πιάτου από ότι στην άκρη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Charles Spence, ό,τι φαίνεται πιο ωραίο μας μοιάζει και πιο νόστιμο, γεγονός που έχει να κάνει με το ότι εκτιμούμε την προσπάθεια που έχει καταβάλλει αυτός που μας σερβίρει το πιάτο.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε επίσης ότι οι καταναλωτές εκτιμούν τα πιάτα που δεν είναι παραφορτωμένα και που έχουν το φαγητό στο κέντρο του σερβίτσιου. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι αρέσκονται στο να τους σερβίρουν τα τρόφιμα σε μονούς και όχι σε ζυγούς αριθμούς (π.χ. 3 φουντίτσες μπρόκολου αντί για 4).

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο