Τι να κάνετε αν ζαχαρώσει το μέλι

Να πούμε κατ αρχήν ότι το  μέλι δεν αλλοιώνεται ποτέ οπότε και δεν χρειάζεται να το πετάξετε. Αν το μέλι σας  ζαχαρώσει αυτό σημαίνει ότι είναι φυσικό και αγνό μέλι από άνθη.

Βάλτε το μέλι σε ένα γυάλινο δοχείο και βυθίστε το σε ένα κατσαρολάκι με νερό στους 45-55 °C.

Μην το βράσετε όμως, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά και θρεπτικά του στοιχεία. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε το σε χώρο δροσερό και σκοτεινό εκτός ψυγείου, για να καθυστερήσετε την κρυστάλλωση.

Ενας άλλος τρόπος είναι να βάλετε το βάζο με το μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων, στο πρόγραμμα που ζεσταίνει για 30”.

Για να μην κρυσταλλώσει το μέλι

Η σωστή συντήρηση του μελιού είναι βασική για να μην ζαχαρώσει γρήγορα. Το μέλι αποθηκεύεται σε δοχεία αεροστεργός ή ερμητικά κλειστά, σε σκοτεινό, ξηρό μέρος και θερμοκρασία δωματίου (21-27 βαθμούς Κελσίου).

Για να μην ξινίσει το μέλι

Για να μην ξινίσει το μέλι, φρόντισε να μην έρθει σε επαφή με υγρασία. Εκτός από την αποθήκευσή του, μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος με τον οποίο το διαχειρίζεσαι. Ποτέ μην βάζεις βρεγμένο κουτάλι μέσα στο δοχείο και μην τρως μέσα από το δοχείο. Ακόμη κι αν το κάνεις όμως, σε καμία περίπτωση μην πάρεις δεύτερη κουταλιά με το ίδιο κουτάλι. Όπως και με το νερό, έτσι και το σάλιο έχει υγρασία, με κίνδυνο το ξίνισμα. Τέλος, καλό είναι να αποθηκεύεται μακριά από τρόφιμα με έντονες οσμές.

Ποτέ δεν αφήνουμε το κρυσταλλωμένο μέλι να ζεσταθεί στον ήλιο διότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο