Οι 5 κανόνες προστασίας από κορωνοϊό όταν παίρνεις ντελίβερι

Οι επιστήμονες απαντούν πόσο ασφαλές είναι το ντελίβερι στην εποχή του κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τα πάντα στην καθημερινότητά μας, με τους περισσοτέρους να λαμβάνουν προσωπικά μέτρα ώστε να προφυλάξουν τον εαυτό τους και τους οικείους τους. Ωστόσο, η απορία πολλών είναι τι ισχύει με το ντελιβέρι φαγητού και κατά πόσο αυτό είναι ασφαλές.

Αρχικά, τα καλά νέα είναι τα εξήςΟ κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από το ίδιο το φαγητό, όπως αναφέρει ο Αμερικανός επιστήμονας Dr. Ian Williams, επικεφαλής του τμήματος πρόληψης και έκτακτης ανάγκης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ, το οποίο ερευνά τις ασθένειες που μεταδίδονται από τρόφιμα και νερό. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη, μέχρι σήμερα, πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τα τρόφιμα», αναφέρει ο Dr. Williams.

Επιπλέον, για το ζήτημα του ντελίβερι ο καθηγητής και ειδικός στην ασφάλεια τροφιμών, Benjamin Chapman, του πανεπιστημίου των ΗΠΑ North Carolina State University αναφέρει μιλώντας στο αμερικανικό CNN πώς υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τις συσκευασίες φαγητού. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως οι συσκευασίες φαγητού μπορούν να φέρουν τον ιό, αλλά οι πιθανότητες μετάδοσης είναι πολύ, πολύ χαμηλές». «Υπάρχει η αμυδρή πιθανότητα, χιλιάδες ή εκατομμύρια φορές (σ.σ. να μεταδοθεί από τις συσκευασίες) απ’ ότι μέσω άλλων οδών έκθεσης του ατόμου», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει ο ίδιος «ο πραγματικός κίνδυνος μετάδοσης θα έρχονταν από τον άνθρωπο που μεταφέρει το φαγητό μας», εξ ου και κάνει έκκληση στις επιχειρήσεις να τηρούν τις οδηγίες και να μην εργάζονται άτομα που έχουν το παραμικρό σύμπτωμα.

Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει ο καταναλωτής για να «θωρακιστεί».

Αυτά είναι τα εξής:

  • Δεν πληρώνουμε με μετρά αλλά με κάρτα (είτε ανέπαφα αν είμαστε στο σημείο, είτε online μέσω γνωστών υπηρεσιών delivery).
  • Ζητήστε από τον διανομέα να αφήσει το πακέτο έξω από το σπίτι ώστε να μην έρθετε σε επαφή μαζί του.
  • Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε γάντια κατά την παραλαβή αν δεν μπορεί να γίνει ανέπαφο ντελίβερι (ή σε περιπτώσεις σούπερ – μάρκετ).
  • Όταν θα λάβετε το ντελίβερι, βγάλτε το φαγητό από τη συσκευασία και τοποθετήστε την σε πιάτο. Την συσκευασία ανακυκλώστε την.
  • Στο τέλος, αφαιρέστε τα γάντια με προσοχή, πετάξτε τα και πλύντε σχολαστικά τα χέρια σας προτού καθίσετε να φάτε.
  • Πηγή
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο