Πως να κάνετε το καλύτερο καϊμάκι ελληνικού καφέ!

Έχετε λαχταρίσει να ξυπνήσετε το πρωί και να απολαύσετε έναν ελληνικό καφέ καϊμακλίδικο; Εδώ θα βρείτε τον τρόπο για το σωστό βράσιμο και τα κόλπα που χρειάζονται για να ικανοποιήσετε όλες σας τις αισθήσεις πίνοντας ένα φλιτζάνι αξέχαστου ελληνικού καφέ.

Καταρχήν να τονίσουμε ότι το καϊμάκι του ελληνικού θέλει σιγανή φωτιά και καλό ανακάτεμα μόνο από τη μία μεριά.

Το πότε θα τον βγάλετε από την φωτιά έχει επίσης μεγάλη σημασία.Λίγο πριν αρχίζει να φουσκώνει στα πλάγια, τον απομακρύνετε για ελάχιστα δευτερόλεπτα από τη φωτιά και μετά τον ξαναβάζετε. Το ίδιο επαναλαμβάνετε για τρεις φορές ακόμη. Την τέταρτη κι αφού το αφήσετε να φουσκώσει, τον απομακρύνετε οριστικά. 


Προετοιμασία

Ξεκινήστε με χλιαρό νερό, όχι πολύ ζεστό, γιατί τότε “κόβει” ο καφές. Αν το νερό είναι πολύ ζεστό, οι κόκκοι “κατακάθονται” αμέσως και δεν σχηματίζουν ομοιογενές μείγμα.
Βράσιμο
Γενικά οι πολλές βράσεις κάνουν τους κόκκους να “κατακαθίσουν”, δηλαδή τελικά βγαίνει το υγρό πιο λεπτόρρευστο ενώ αυξάνει το κατακάθι. Ταυτόγχρονα βέβαια απελευθερώνονται περισσότερα από τα συστατικά των κόκκων στο τελικό εναιώρημα, μεταξύ των οποίων είναι και η καφεΐνη. Προσοχή όμως γιατί το βράσιμο καταστρέφει το καϊμάκι, τις φουσκάλες και το άρωμα.Όλοι συμφωνούν οτι το αργό ψήσιμο δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. 

Το Καϊμάκι και το Άρωμα

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το φούσκωμα και το καλό-ανακάτωμα παίζει το σημαντικότερο ρόλο για το καϊμάκι του ελληνικού καφέ.

Το καϊμάκι είναι το λάδι του καφέ του οποίο εγκλωβίζει αλλά και συσπειρώνεται γύρω από μικρο-σωματίδια, οπότε λίγα πράγματα μπορείτε να κάνετε αν δεν περιέχεται αρκετό λάδι στο αρχικό χαρμάνι.

H ζάχαρη μοιάζει να βοηθάει στην απελευθέρωση του λαδιού από τους κόκκους, επομένως και ο σκέτος βγάζει δυσκολότερα το καϊμάκι του.

Οπωσδήποτε προσέξτε ο καφές να μη βράσει αφού η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει το καϊμάκι.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο