Τα υπέροχα και… ευεργετικά γλυκά της Σαρακοστής

Η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μια περίοδο όπου μπορεί κάποιος να χάσει βάρος, αρκεί να προσέχει την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη.

Κατά την νηστεία αποκλείονται τα ζωικά τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά- κυρίως κορεσμένα- και αντικαθίστανται από φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των γλυκών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νηστεία μας βοηθά να απολαμβάνουμε γλυκά τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας! Έτσι αποφεύγοντας την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το βούτυρο και τη σοκολάτα γάλακτος μπορούμε να απολαμβάνουμε γλυκά, νόστιμα και υγιεινά τα οποία φροντίζουν τόσο για την προαγωγή της υγείας μας, όσο και για την διατήρηση της σιλουέτας μας, αρκεί φυσικά να μην ξεπερνάμε τις συνιστώμενες ποσότητες.

Παρακάτω παρατίθενται τα πιο διαδεδομένα γλυκά της νηστείας.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος:

Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά γιατί το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι που προστίθενται στο χαλβά είναι πλούσια σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της ολικής και κακής χοληστερόλης. Επίσης, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική και αντιγηραντική βιταμίνη Ε. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη μνήμη και το μεταβολισμό . Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του καθώς τα 80γρ χαλβά αποδίδουν περίπου 300 θερμίδες.

bigstock semolina halva halvah halava 112786184

Χαλβάς μακεδονικός: Παρασκευάζεται με ταχίνι (αλεσμένο σουσάμι) και ζάχαρη, ενώ δεν αποκλείεται να περιέχει και ξηρούς καρπούς. Ο ταχινένιος χαλβάς περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων η κατανάλωση των οποίων φαίνεται να σχετίζεται με την μείωση της χοληστερίνης. Παράλληλα, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες (λιγνάνες, σελήνιο και βιταμίνη Ε) οι οποίες μπορεί να προφυλάξουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Οι τελευταίες έχουν ενοχοποιηθεί επανειλημμένα για τη δημιουργία νεοπλασιών (καρκίνου) και καρδιαγγειακών νόσων. Επίσης, ο ταχινένιος χαλβάς είναι πλούσιος σε κάλιο , όπου επιτρέπει την καλύτερη ρύθμιση της πίεσης και κατεπέκταση την πρόληψη της υπέρτασης ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε μαγνήσιο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Ωστόσο, χρειάζεται σύνεση στην κατανάλωση του αφού περιέχει αρκετές θερμίδες. Τα 100γρ αποδίδουν 540 θερμίδες γι αυτό καλό είναι να τον καταναλώνουμε με μέτρο, μέχρι 1-2 φ/βδομάδα.

Μαύρη σοκολάτα: Η μεγάλη περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε κακάο την καθιστά εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή) που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα να μας προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση καρκίνου. Η μαύρη σοκολάτα επίσης είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, βιταμίνες Α και Ε, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη , καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) καθώς και σίδηρο.

bigstock Chocolate Black chocolate A 114722489

Η υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε μαγνήσιο και κάλιο προλαμβάνει την υπέρταση και βοηθά στην καταπολέμηση της κούρασης και των κραμπών, ενώ ο περιεχόμενος χαλκός βοηθά στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και στα μαλλιά. Επιπλέον μετά την κατανάλωση σοκολάτας εκκρίνονται από τον οργανισμό ενδορφίνες, ουσίες που έχουν άμεση σχέση με την καλή διάθεση και την ευχαρίστηση. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την υψηλή της θερμιδική αξία για αυτό καλό είναι να καταναλώνουμε 30 γρ. μέχρι 1-2 φ/βδομάδα. Τα 30 γρ μαύρης σοκολάτας αποδίδουν περίπου 170 θερμίδες.

Παστέλι: Το παστέλι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία . Αυτό οφείλεται στα δύο κύρια συστατικά του: το σουσάμι και το μέλι. Οι σπόροι του σουσαμιού είναι πλούσιοι σε ασβέστιο (αξίζει να σημειωθεί ότι περιέχουν πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πλήρες γάλα) αφού τα 100 γρ σουσαμιού έχουν 1028 mg ασβεστίου και έτσι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επίσης είναι πλούσιο σε μαγνήσιο , φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο. Επίσης το παστέλι περιέχει καλά λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης. Εξαιτίας της χαμηλής του περιεκτικότητας σε νάτριο μπορεί να καταναλώνεται και από άτομα με υπέρταση.

Επίσης , το παστέλι είναι πλούσιο στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, σελήνιο, φυτοστερόλες, λιγνάνες) που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την οξειδωτική φθορά των ελεύθερων ριζών. Το παστέλι λοιπόν αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή αφού προσφέρει τεράστια οφέλη στην υγεία μας, αλλά χρειάζεται σύνεση στην κατανάλωση του αφού έχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Τα 30γρ παστελιού αποδίδουν περίπου 150 θερμίδες.

Γλυκά κουταλιού: Τα γλυκά κουταλιού αποτελούν από τις πιο υγιεινές και light επιλογές για να καταπολεμήσουμε την όρεξή μας για γλυκό και αυτό γιατί τα γλυκά αυτά δεν περιέχουν καθόλου βούτυρο και ζωικά λιπαρά παρά μόνο ζάχαρη. Επίσης τα γλυκά κουταλιού επειδή παρασκευάζονται από φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (Βιταμίνη C , καροτονοειδή), τα οποία προστατεύουν την καρδιά και βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού. Επίσης τα γλυκά κουταλιού διατηρούν τις φυτικές ίνες των φρούτων οι οποίες βοηθάνε στη καλή λειτουργία του εντέρου. . Μια μερίδα γλυκό κουταλιού αποδίδει περίπου 100-150 θερμίδες (ανάλογα με το φρούτο) . Λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας μπορούμε να τα καταναλώνουμε μέχρι 3 φ/βδομάδα.

bigstock Close up of thick sweet strawb 84498287

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Τεύχος Μαρτίου)

Μαργαρίτα Μπουλούμπαση – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη Διαιτολογικής Μονάδας Λόγω Διατροφής Λάρισα (Αλκαζάρ)
[email protected] & [email protected]

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο