Τηγανητά: ποιους παχαίνουν περισσότερο;

Όσοι τρώνε πολλά τηγανητά κινδυνεύουν με περιττά κιλά. Κάποιοι όμως απειλούνται περισσότερο.

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στην British Medical Journal έδειξαν ότι η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων περισσότερο από τέσσερις φορές την εβδομάδα ήταν δυο φορές περισσότερο επικίνδυνη για το βάρος όσων είχαν την αντίστοιχη γενετική επιβάρυνση. Με άλλα λόγια, το γενετικό υπόστρωμα μπορεί να ενισχύσει την επιβάρυνση της κακής διατροφής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Είναι γνωστό ότι τόσο η αυξημένη κατανάλωση τηγανητών όσο και ορισμένοι γενετικοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την αύξηση του βάρους. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παράγοντες σε σχέση με την παχυσαρκία δεν είχε μελετηθεί.

Αυτός ήταν ο στόχος των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ οι οποίοι μελέτησαν τα δεδομένα από τρεις μεγάλες έρευνες που συμπεριλάμβαναν 37.000 άνδρες και γυναίκες.

Βάσει ερωτηματολογίων αξιολογήθηκε η κατανάλωση τηγανητών φαγητών, ενώ το γενετικό υπόστρωμα εκτιμήθηκε βάσει της αξιολόγησης 32 γνωστών γενετικών μεταβλητών που σχετίζονται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος και την παχυσαρκία.

Παρατηρήθηκε ότι το υψηλό σκορ στην κλίμακα των γενετικών παραγόντων σε συνδυασμό με αυξημένη κατανάλωση τηγανητών (τέσσερις φορές την εβδομάδα) συνδυαζόταν με μεγαλύτερο βάρος συγκριτικά με όσους είχαν χαμηλότερο σκορ στην εν λόγω κλίμακα και κατανάλωναν πολλά τηγανητά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματά τους είναι ενδεικτικά του ότι ο συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση τηγανητών και την παχυσαρκία μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση.

«Τα ευρήματά μας δίνουν έμφαση στην σημασία της μείωσης των τηγανητών στη διατροφή για την πρόληψη της παχυσαρκίας, ειδικά για εκείνους που έχουν γενετική προδιάθεση στην εκδήλωση παχυσαρκίας», δήλωσε ο καθηγητής Lu Qi επικεφαλής της έρευνας.
  Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο