Το καλύτερο τυρί του κόσμου φτιάχνεται από 12 αγελάδες – κι όποιος πρόλαβε, έφαγε

Κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου τυριού του κόσμου για το 2018. Όμως είναι δυσεύρετο. Αυτό γιατί ο παραγωγός του είναι ένας Νορβηγός κτηνοτρόφος που φτιάχνει το τυρί από μόνο 12 αγελάδες -και όπως καταλαβαίνετε, η παραγωγή είναι μικρή. Ήδη οι φανατικοί, περιμένουν την επόμενη παραγωγή. 

Το τυρί ονομάζεται fanaost και είναι ένα ώριμο γκούντα του νορβηγικού γαλακτοκομείου Ostegården. Το Fanaost και ο άνθρωπος που το παράγει, Jorn Hafslund, κατάφεραν να κερδίσουν άλλα 3.471 προϊόντα από 41 χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. 

Σύμφωνα με τον Guardian, το fanaost είναι ένα σκληρό τυρί, με ελαφρώς κρυσταλλική υφή, έντονη γεύση και λεπτή γαλακτώδη γλυκύτητα. Ο Jason Hinds της εταιρίας Neal’s Yard Dairy στο Λονδίνο θεωρεί ότι «πρόκειται για μια εξαιρετική συμβίωση γλυκών και αλμυρών γεύσεων». Αλμυρό και τραγανά, με γεύση σχεδόν καραμέλας.

 Φτιάχνεται σε μια περιοχή, 22 χιλιόμετρα νότια του Μπέργκεν. Ο νικητής λέει ότι η ποιότητα του τυριού εξαρτάται από τον τρόπο που τρώνε οι αγελάδες του. Το κοπάδι του βοσκάει ελεύθερο σε μια περιοχή με 14 διαφορετικά χόρτα και πίνει νερό από το φιόρδ. «Το απλό είναι συχνά το καλύτερο», λέει ο νικητής. 

Δυστυχώς για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν, η παραγωγή έχει σχεδόν τελειώσει. Και η επόμενη δεν θα είναι έτοιμη πριν το καλοκαίρι.  

Τα βραβεία World Cheese Awards διοργανώνονται από το Guild of Fine Food και είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός αποκλειστικά για τυροκομικά προϊόντα.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο