Τσιπούρα με φάβα Σαντορίνης και σταμναγκάθι

 Ένα εύκολο και γρήγορο πιάτο που μυρίζει Ελλάδα!

Για τέσσερις μερίδες θα χρειαστούμε:

2 τσιπούρες των 700 γραμμαρίων έκαστη

250 γρ φάβα Σαντορίνης

300 γρ σταμναγκάθι

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

2 σκελίδες σκόρδο

1 μικρό καρότο

40 χλτ ελαιόλαδο

15 χλτ ξύδι

αλάτι και φρέσκο λευκό πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φιλετάρουμε τις τσιπούρες και με ένα τσιμπιδάκι για ψάρια βγάζουμε και τα κάθετα κόκκαλα.

Αφήνουμε άθικτη την πέτσα του ψαριού και την χαρακώνουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι κάθετα στο μήκος του φιλέτου.

Καθαρίζουμε το σταμναγκάθι προσέχοντας να κόψουμε τόσο το κοτσάνι ώστε να μην χωρίζουν τα φύλλα από αυτό και να είναι σαν ένας ολόκληρος ανθός. Πλένουμε καλά και βράζουμε για 4-5 λεπτά σε αλατισμένο νερό.

Πλένουμε την φάβα σε ένα σουρωτήρι και βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό τόσο ώστε να την καλύψει ελαφρώς. Καλύτερα αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε μετά νερό παρά να βάλουμε πολύ από την αρχή και να βγει ρευστή η φάβα στο τέλος. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες,τα σκόρδα,το καρότο σε ροδέλες και το μισό ελαιόλαδο.

Αφού αρχίσει και λιώνει η φάβα είναι έτοιμη να την τραβήξουμε από την φωτιά. Χρησιμοποιούμε ένα μπίμερ χειρός για να την λιώσουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι μαζί με το αλατοπίπερο και το ξύδι.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα φιλέτα της τσιπούρας με λίγο ελαιόλαδο και πάντα με την μεριά του δέρματος από κάτω,Καλό είναι για τα πρώτα 4-5 δευτερόλεπτα να πιέσουμε το ψάρι προς το τηγάνι ώστε να μην ”διπλώσει”.

Προτείνω να σερβίρουμε με όλα τα υλικά ζεστά μαρινάροντας τα χόρτα με ένα δυνατό λαδολέμονο και γαρνίροντας την φάβα με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι.

του Αλέξανδρου Οικονομίδη

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο