Γιατί τον χειμώνα πεινάμε πιο πολύ;

Θα το έχετε σίγουρα παρατηρήσει και εσείς ότι ο χειμώνας είναι η εποχή εκείνη στην οποία και πεινάμε περισσότερο αλλά και βάζουμε πιο εύκολα κιλά. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Είναι φυσιολογικό;

Η απάντηση και στις δυο ερωτήσεις είναι ναι.

Ενας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι μια ορμόνη η μελατονίνη κατά την οποία τα επίπεδά της τον χειμώνα είναι αυξημένα ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες πέφτουν. Παρ’ολο λοιπόν που το καλοκαίρι καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από ότι τον χειμώνα πολλές φορές δεν παρατηρείτε αύξηση του βάρους μας.

Επίσης σημαντικός λόγος είναι και το είδος των τροφών που προτιμάται κάθε εποχή. Οι τροφές που μας φτιάχνουν το κέφι στην έλλειψη ηλιοφάνειας είναι πιο παχυντικές, αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Ακόμη, τον χειμώνα παρατηρείτε και το γεγονός ότι έχουμε και πιο χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Έχει αποδειχθεί, ότι η βιταμίνη D βοηθά στη διάσπαση του λίπους και ότι η έλλειψή της οδηγεί στην παχυσαρκία.

Ενας άλλος λόγος είναι ότι το φαγητό έχει μία πολύ σημαντική λειτουργία: βοηθά το σώμα να διατηρηθεί ζεστό. Όταν δηλαδή η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει – αυτό στην πραγματικότητα δημιουργεί τον χειμώνα τη λαχτάρα για τρόφιμα που θα σας ζεσταίνουν γρήγορα.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο