Είναι καλό το κρασί για την υγεία σου;

Οι ειδικοί, οι έρευνες αλλά και η παράδοση το συνιστούν ανεπιφύλακτα Από την άλλη υπάρχουν και οι φωνές που του χρεώνουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Αν κανείς τα βάλει όμως στη ζυγαριά, βλέπει ότι ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό, τόσο στην ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. Αρκεί, βέβαια, να είναι μόνο ένα.

Η ψυχική υγεία

Ας πάρουμε ένα υποθετικό αλλά πολύ πιθανό σενάριο: γυρνάς κουρασμένος από τη δουλειά, κάθεσαι στον καναπέ με την ελπίδα ότι θα ηρεμήσεις από την πίεση και το άγχος και βάζεις να δεις τη σειρά που σου κρατά συντροφιά αυτήν την περίοδο. Αν, τώρα, δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να πιει ένα ποτήρι κρασί ο στόχος της ηρεμίας θα επιτευχθεί πιο γρήγορα. Γιατί; Διότι το πιο παλιό ποτό του πλανήτη έχει την τάση να απελευθερώνει ενδορφίνες, τα χημικά δηλαδή που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός μας για να νιώθουμε καλύτερα.

Η σωματική υγεία

Το δώρο του Διονύσου στους ανθρώπους αποτελεί μία φυσική συνταγή ενάντια στην «κακή χοληστερίνη»: η αντιοξειδωτική του δράση βοηθά στο να καεί το λίπος καθώς και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Γι’ αυτό, αν πας για ένα ποτό μετά τη δουλειά, το οποίο θα συνοδευτεί με κάποιο πολύ λιπαρό αλλαντικό ή τυρί, ένα Μοσχοφίλερο ή ένα Ξινόμαυρο θα βοηθήσει στον τρόπο που θα απορροφήσει το σώμα τα λιπαρά, αποτρέποντας τη δημιουργία θρόμβων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η κούραση και το στρες οδηγούν πολύ συχνά σε μειωμένη όρεξη, η οποία με τη σειρά της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο στομάχι που αντιδρά αναλόγως. Αν περνάς τέτοια φάση ένα ποτήρι Ροζέ μπορεί να σε σώσει. Όπως αντίστοιχα, όταν έχεις δυσπεψία, επειδή δυσκολεύεσαι να βάλεις φρένο στην όρεξή του, το κρασί μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό σύμμαχο για καλύτερη πέψη, καθώς η σύστασή του είναι πολύ κοντά σε αυτή των γαστρικών υγρών.

Ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό

Όλα αυτά, βέβαια, ισχύουν στην περίπτωση που τηρείς το καθημερινό όριο των 200 ml. Ότιδήποτε περισσότερο από αυτό γίνεται με δική σου ευθύνη. Το συκώτι δεν έχει άπειρες αντοχές. Αν όμως δεν υπερβάλλεις, ένα ποτήρι κρασί τη μέρα έχει πολλά να σου προσφέρει. Γεύση, αρώματα, ηρεμία και, όπως όλα δείχνουν, καλύτερη υγεία.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο