5 μύθοι για τη δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη)

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και άλλα δημητριακά. Ζυμαρικά, κέικ, μπισκότα, πλιγούρι και πολλές άλλες τροφές μπορεί να περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία. Σε ορισμένα άτομα που έχουν κοιλιοκάκη (αυτοάνοσο) η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών να τους προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις που μπορεί να είναι σοβαρές. Ωστόσο κατά καιρούς καλλιεργούνται πολλοί μύθοι γύρω από τη συγκεκριμένη πάθηση. Μάθετε, λοιπόν, την αλήθεια για την κοιλιοκάκη και βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας.

Ο μύθος: Η κοιλιοκάκη είναι τροφική αλλεργία
Η αλήθεια: Η κοιλιοκάκη είναι ένα σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά στη γλουτένη επιτιθέμενο στους ίδιους του τους ιστούς προκαλώντας βλάβες στα τοιχώματα του εντέρου.

Ο μύθος: Η κοιλιοκάκη θεραπεύεται
Η αλήθεια: Όχι δυστυχώς. Πρόκειται για πάθηση που μπορείτε να «διαχειριστείτε» αλλά όχι και να ξεπεράσετε τελείως. Η αποφυγή της γλουτένης αποτελεί τη μόνη της θεραπεία. Αν εντάξετε ξανά τη γλουτένη στη δίαιτα σας, θα εμφανίσετε και πάλι πρόβλημα.

Ο μύθος: Αν τρώω μικρές ποσότητες δεν υπάρχει πρόβλημα
Η αλήθεια: Ένας ακόμη μύθος. Δυστυχώς έστω και ελάχιστη ποσότητα γλουτένης π.χ. μερικά ψίχουλα ψωμιού είναι πιθανό να βλάψουν όσους έχουν κοιλιοκάκη. Επομένως θα πρέπει να αποφεύγετε τελείως τη γλουτένη στην περίπτωση που έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη.

Ο μύθος: Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση
Η αλήθεια: Όχι και τόσο. Σύμφωνα με τα στοιχεία ένας στους εκατό είναι πιθανό να πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο στην Ευρώπη.

Ο μύθος: Καλό είναι να αποφεύγουμε όλοι τη γλουτένη
Η αλήθεια: Αν δεν έχετε κοιλιοκάκη δεν υπάρχει κάποιος λόγος να αποκλείετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας παρόλο που υπάρχει αυτή η τάση. Στην περίπτωση που την αποφεύγετε χωρίς λόγο υπάρχει ο κίνδυνος να στερηθείτε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα τρόφιμα με γλουτένη με αποτέλεσμα να λείψουν από τον οργανισμό σας βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο σε ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή σε άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης θα πρέπει να αποφεύγεται η γλουτένη. Η χρήση προϊόντων χωρίς γλουτένη, φαίνεται ότι έχει φέρει θετικά αποτελέσματα σε αρκετά άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η αλήθεια είναι ότι όσοι πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο ακόμα κι αν δεν έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, μπορεί να αποκομίσουν κάποια οφέλη αποκλείοντας τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Μια μελέτη του 2001 έδειξε ότι ορισμένα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα επωφελήθηκαν από μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης και είχαν λιγότερες εξάρσεις της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, στην περίπτωση που έχετε αρθρίτιδα ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό, ο οποίος θα εξειδικεύσει το διατροφικό σας πρόγραμμα ώστε να μην παρουσιάσετε διατροφικές ελλείψεις. Με πληροφορίες από το https://www.coeliac.org.uk/

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο