Dominique Perrot : Να αγαπάτε αυτό που κάνετε και να προσπαθείτε καθημερινά

Ο DOMINIQUE PERROT  γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 1951 και μεγάλωσε στην Dijon της Γαλλίας. Προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια και όπως αναφέρει είναι πολύ ευτυχισμένος για αυτό!


Είναι εφτά αγόρια και τρία κορίτσια. O executive chef Dominique Perrot, γνωστός σε όλους μας από το Elysee στην Αθήνα και τη Γαλλική Πρεσβεία, έχει μια «γεμάτη» γευστική πορεία στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κατείχε επίσης τη θέση του chef για τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας και στη συνέχεια της Ναυτικής Βάσης στη Brest. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο χώρο του, χαμηλών τόνων επαγγελματίας. Εργάζεται ακούραστα δημιουργώντας και εξελίσσοντας τις γεύσεις της γαλλικής γαστρονομίας στη χώρα μας και διακρίνεται για τον ευγενικό χαρακτήρα του.

O executive chef του Elysee Dominique Perrot μίλησε στην Μαιριστέλλα Σιδέρη αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη του feelcook σε μιά συνέντευξη κατα την οποία μας αποκάλυψε στιγμές του εαυτού του.

Κύριε Perrot κατ’αρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη αυτή την οποία τα μέλη του feelcook πιστεύουμε οτι θα την βρούν πολύ ενδιαφέρουσα και θα αποκομήσουν πολλά από την γνώμη ενός έμπειρου και δημιουργικού Σεφ όπως εσείς.

Κι εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

 

Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας έκανε να ασχοληθείτε με την μαγειρική; 

Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν πέντε χρονών, όταν οι γονείς μου με έστειλαν σε μια κατασκήνωση που είναι 30 χιλιόμετρα κοντά στην Dijon. Εκεί πρωτομπήκα στήν κουζίνα και άρχισα να παίρνω τα πρώτα μου ερεθίσματα από τις μαγείρισες της κατασκήνωσης. Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν όλα! Από εκείνη την χρονιά και κάθε χρόνο μέχρι τα 12 μου πήγαινα στην κατασκήνωση από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο με σκοπό να είμαι στην κουζίνα να μαθαίνω τα μυστικά απο τις μαγείρισες της κατασκήνωσης!

 

Φαντάζομαι οτι θα συναντήσατε κάποιες δυσκολίες στο ξεκίνημά σας. Πως καταφέρατε να τις ξεπεράσετε;

Βασικά για να πω την αλήθεια δεν συνάντησα κάποια σοβαρή δυσκολία στο ξεκίνημα μου γιατί αγαπούσα πολύ αυτό που έκανα και αυτό που μου έλεγε πάντα η καρδιά μου είναι οτι όταν αγαπάς αυτό που κάνεις όλα σου φαίνονται πιο εύκολα! Γι’αυτό θα πρέπει τα νέα τα παιδιά -οι νέοι μάγειρες- να αγαπάνε αυτό που κάνουν αν θέλουν να «προχωρήσουν» και να είναι ευτυχισμένοι.

 

Τι σημαίνει μαγειρική τέχνη για εσάς;

Για μένα η μαγειρική είναι μια συνεχώς εξελισόμμενη τέχνη…κατά την οποία μεταδίδεις  την αγάπη σου μέσα από τα φαγητά σου και κάνεις τους ανθρώπους να χαμογελούν από ευχαρίστηση. Για μένα χωρίς υπερβολή η αγάπη αυτή είναι όμοια με την αγάπη μιας γυναίκας!

 

Κύριε Perrot πόσα χρόνια είσαστε στο χώρο; 

Μέχρι σήμερα 46 ολόκληρα χρόνια μέσα στίς κουζίνες.

 

Μετά από τόσα χρόνια στις κουζίνες νομίζω ότι είσαστε από τούς πλέον κατάλληλους να απαντήσουν στο ερώτημα: Συνδυάζετε καριέρα και προσωπική ζωή;

Αρκετά δύσκολα, σίγουρα αρκετά δύσκολα, γιατί θα πρέπει και από τις δύο πλευρές να υπάρχει κατανόηση καθώς ο ελεύθερος χρόνος είναι λίγος έως ελάχιστος.

 

Είσαστε παντρεμένος;

Έχω κάνει δύο γάμους. Ο πρώτος μου γάμος έγινε όταν ήμουν 19 χρονών όπου έκανα ένα γιο και μια κόρη και κράτησε μέχρι τα 34 μου χρόνια.Έπειτα ο δεύτερος μου γάμος έγινε όταν ήμουν 35 όπου έκανα άλλον ένα γιο και μια κόρη και με την γυναίκα μου είμαστε ακόμα μαζί….όλα θέλουν προσπάθεια και κατανόηση!

 

Οταν επισκέπτεστε ένα εστιατόριο, τι γεύσεις προτιμάτε να δοκιμάζετε; 

Δεν έχω κάποια προτίμηση γιατί μου αρέσει να δοκιμάζω συνέχεια καινούργιες γεύσεις και αυτό είναι ένα μεγάλο μυστικό στη δουλειά μας! Πρέπει να δοκιμάζουμε συνέχεια για να γνωρίζουμε τις γεύσεις και με τι μπορούμε να τις συνδυάσουμε.Κάθε μενού είναι ιδιαίτερο και φτιαγμένο με μεράκι.

 

Εσείς που εστιάζετε σε κάθε πιάτο που δημιουργείτε;

Για μένα το πρωτεύον και το ζητούμενο είναι η γεύση των πιάτων και όχι τόσο το ντεκόρ το οποίο βέβαια δεν το αγνοώ.

 

Διαφέρει ο τρόπος δουλειάς στην Γαλλία με τον τρόπο που συναντήσατε και δημιουργείτε στην Ελλάδα;

Σαφώς και διαφέρει και αυτό είναι θέμα κουλτούρας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά σε όσες χώρες έχω ταξιδέψει τα πάντα είναι διαφορετικά. Πρέπει να τονίσω ότι η ελληνική κουζίνα είναι όμοια στην δυσκολία και στην τεχνική των φαγητών , όπως και η Γαλλική.

 

Παραδοσιακή μαγειρική και μοριακή γαστρονομία μπορούν να συνυπάρχουν;

Για μένα η μοριακή γαστρονομία είναι μια μόδα, στην οποία τρως μόνο αέρα και δεν μπορεί να συνυπάρξει με την παραδοσιακή μαγειρική. Θεωρώ ότι γίνεται πολύς λόγος για το τίποτα με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

 

Ποιες είναι οι συνέπειες του χώρου κ. Perrot στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε;

Οι συνέπειες είναι άσχημες γιατί η Ελλάδα δεν χειρίζεται καλά την οικονομία της. Τώρα θα είναι πιο δύσκολα γιατί δεν θα μπορείς να αγοράζεις έτοιμα προϊόντα. Με συνέπεια να τα παρασκευάζεις μόνος σου, που σημαίνει περισσότερος χρόνος και κόπος μέσα στην κουζίνα.

 

Σκέφτεστε το ενδεχόμενο να επιστρέψετε στην Γαλλία;

Όχι γιατί μου αρέσουν τα πάντα εδώ. Εδώ είναι η οικογένεια μου και η δουλειά μου. Αγαπώ πολύ αυτό το μέρος!

 

Ποιός ή ποιοι ήταν τα πρότυπα σας;

Ήταν και θα είναι ο Paul Bocuse.

 

Aπο ποια σχολή έχετε αποφοιτήσει;

Επειδή δούλευα από μικρός, στα 15 μου και για τρία χρόνια, συγχρόνως με την δουλειά, σπούδασα στην C.A.P.

 

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες συνεργασίες σας;

Αρχικά όταν ήμουν 14 χρονών μέχρι τα 17 ήμουν στο εστιατόριο “Buffet de la Gare ”. Έπειτα στα 17 μου πήγα στον Ναυτικό Στρατό σαν μάγειρας και παρέμεινα εκεί μέχρι τα 37 μου. Στην περίοδο αυτή ταξίδεψα σε πάρα πολλές χώρες και έμαθα πράγματα αυθεντικά. Ταξιδέψαμε στην Μαδαγασκάρη, Πακιστάν, Ινδία, Λίβανο, Ταϊτή, Τζιμπουτί, Σιγκαπούρη και σε πολλά άλλα μέρη! Αργότερα φεύγοντας από τον στρατό πήγα για δυόμιση χρόνια στην αστυνομία ‘ MINISTERE DE L’INTERIEUR ‘ σαν CHEF στον Mr. Joxe. Στην συνέχεια ήμουν CHEF στον PRESIDENT FRANCOIS MITTERRAND για 3 χρόνια όπου και ταξιδέψαμε στον Καναδά, Ρωσία, Αφρική, Νορβηγία, Σουηδία, Ολλανδία, Βέλγιο και Τζιμπουτί. Στη συνέχεια έκανα σεμινάρια γαλλικής κουζίνας σε δημόσιες σχολές της Ουγγαρίας και της Πράγας. Όπως εξίσου παρέδωσα σεμινάρια όσο αναφορά τη γαλλική κουζίνα στην Πολωνία, στην Τσεχία, στην Τουρκία και στην Κύπρο. Έπειτα ήρθα στην Ελλάδα και ήμουν Ex. Chef για 3 χρόνια στο Meridien. Έγινα καθηγητής για 1 χρόνο στην Chef d’oeuvre.Τέλος δημιουργήσαμε το ELYSSE TRAITEUR δημιουργώντας συνεργασίες με τα εστιατόρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, με το Γαλλικό Ινστιτούτο με το Εθνικό Θέατρο και τώρα με το Μουσείο της Ακρόπολης όπως και πολλά άλλα.

 

Θα συμβουλεύατε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;

Φυσικά! Το έχω κάνει ήδη. Η κόρη μου σπουδάζει τώρα στο Στρασβούργο σε Σχολή μαγειρικής και ο γιός μου Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Αμβούργο.

 

Ποιες συμβουλές θα δίνατε στους νέους που ξεκινάνε τώρα;

Ένα μόνο θα αναφέρω, να αγαπάτε αυτό που κάνετε και να προσπαθείτε καθημερινά. Είναι η μεγαλύτερη δύναμη που θα έχετε στα χέρια σας. Αυτά λέω και στην ομάδα μου όπου απαρτίζεται από νέα παιδιά.

 

Τι άποψη έχετε για τα κατά καιρούς ριάλιτι με αντικείμενο την μαγειρική και πόσο έχουν επηρεάσει θετικά ή αρνητικά το χώρο;

Είμαι αρνητικός σε αυτά και αυτό γιατί δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Τα παιδιά πιστεύουν ότι βγαίνοντας από μια τέτοια εκπομπή γίνεσαι και Σεφ και όταν αργότερα πηγαίνοντας να βρούνε δουλειά βλέπουν το άκρως αντίθετο. Επίσης κάνουν ποια τόσο μεγάλη διαφήμιση το επάγγελμα μας, έχει γίνει μόδα και το ακολουθούν παιδιά απλά έτσι χωρίς βάσεις και πραγματική αγάπη.

 

Ποιους Έλληνες Σεφ θεωρείται αξιόλογους;

Υπάρχουν αρκετοί Ελληνες Σεφ αξιόλογοι όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Χριστόφορος Πέσκιας και ο Σωτήρης Ευαγγέλου.

 

Κύριε Perrot Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σας και για τις πολύτιμες συμβουλές που δώσατε για μας τους νέους.  

Υ.Γ. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συνεργασία και τον πολύτιμο χρόνο που αφιέρωσε για την υλοποίηση αυτής της συνέντευξης, την συνάδελφο από το εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης  Μαιριστέλλα Σιδέρη

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο