Πως να μην σπάνε τα αυγά όταν τα βράζετε

Αν θέλετε τα αυγά που βάλατε να βράσουν να μην ραγίσουν και σπάσουν κατά το βράσιμο, κάντε κάποιες κινήσεις πολύ απλές για σίγουρο αποτέλεσμα.

Όταν θα βάλετε τα αυγά να βράσουν, μέσα στο σκεύος που θα τα βράσετε βάλτε ένα μικρό κουταλάκι.

Επίσης καλό θα ήταν τα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου καλύτερα και όχι από το ψυγείο.

Ενα άλλο tip είναι να βάλουμε ένα καινούργιο  vettex στον πάτο τις κατσαρόλας. Γεμίζουμε μετά με νερό, προσθέτουμε τα αυγά μας και τα αφήνουμε να βράσουν. Για να μην ανεβαίνει το  wettex προς την επιφάνεια κ τα αυγά πάνε oπου να ναι, θα τα βράσετε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία!

Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές για τη βαφή των αυγών. Η πρώτη είναι να βράσετε πρώτα τα αυγά σας και μετά να τα βυθίσετε στην μπογιά και η δεύτερη να τα βάψετε μαζί με αυτήν.

 Καταρχήν προσέχουμε τι αυγά επιλέγουμε. Τα καφέ αυγά προσφέρουν πιο βαθύ κόκκινο χρώμα ενώ τα λευκά είναι προτιμότερα για τα υπόλοιπα χρώματα.

Μη στριμώχνετε τα αυγά στην κατσαρόλα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το βρασμό. Αν δεν χαμηλώσετε τη φωτιά θα έχεετε αρκετές απώλειες γι΄αυτό φρόντισε τουλάχιστον να μειώσετε τη θερμοκρασία. Το καλύτερο κόλπο όμως είναι μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, να σβήσετε εντελώς τη φωτιά και ν’ αφήσετε την κατσαρόλα σκεπασμένη πάνω στο μάτι για 15 με 20 λεπτά (δουλεύει και σε κουζίνες με άεριο). Έτσι θ’ αποκτήσετε σφιχτά τέλεια βρασμένα αυγά, αλλά χωρίς να σας πρασινίσει ο κρόκος.

Ρίξτε ξίδι κι αλάτι στο νερό

Ακόμη κι αν κάποιο αυγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.

Βάψιμο

Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη βαφή ακολούθησε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσετε το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσετε βυθισμένα μέσα σε αυτήν. Στη συνέχεια βγάλτε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα.
Στολίστε τα και καλό τσούγκρισμα!
Μόλις τα βαμμένα αυγά στεγνώσουν γυαλίστε τα με ελαιόλαδο και προετοιμάστε τις στάμπες σας, εκτός κι αν είχατε επιλέξει εκ των προτέρων την τεχνική της στάμπας με τα φύλλα και το καλσόν.
Αν έχετε χρόνο και διάθεση μπορείτε να τα ζωγραφίσετε με ειδικό πινελάκι.
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο