Ανοίγει ξανά το θρυλικό elBulli αλλά όχι ως εστιατόριο

Το άλλοτε πασίγνωστο εστιατόριο elBulli στις ακτές της Κόστα Μπράβα της Καταλονίας, βραβευμένο με τρία αστέρια Μισελέν, το οποίο θεωρούνταν το καλύτερο παγκοσμίως επί τέσσερα συνεχή χρόνια, θα στεγάζει ένα εργαστήρι και ένα μουσείο καινοτομίας της γαστρονομίας, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του και διάσημος σεφ Φεράν Αντριά στο Reuters.
“Η αποστολή του ‘elBulli1846’ είναι να δημιουργεί ποιοτική γνώση για το γαστρονομικό εστιατόριο και οτιδήποτε σχετικά με αυτό”, είπε ο 56χρονος Καταλανός πριν μιλήσει σε συνέδριο για τη γαστρονομία στη Μαδρίτη.

Ο νέος αριθμός στην ονομασία της επιχείρησης είναι ένας φόρος τιμής στον Γάλλο Ογκίστ Εσκοφιέ, τον αποκαλούμενο “Βασιλιά των σεφ, σεφ των βασιλιάδων” που γεννήθηκε το 1846 και εκλαΐκευσε την υψηλή κουζίνα.

Έπειτα από πολύ καιρό, ο Αντριά ολοκλήρωσε ένα παρόμοιο κατόρθωμα με την μοριακή του γαστρονομία συνδυάζοντας μείγματα και γεύσεις σε μορφή εδώδιμου αφρού, χαρτιού ή ζελέ, βοηθώντας έτσι την Ισπανία να συναγωνίζεται τη Γαλλία σε παγκόσμια γαστρονομική φήμη.

Το αρχικό elBulli έκλεισε πριν από οκτώ χρόνια λόγω σοβαρών οικονομικών απωλειών παρά τη μεγάλη φήμη του. Είχε πάρει το όνομά του από ένα γαλλικό μπουλντόγκ που είχε ένας Γερμανός γιατρός και η τσεχικής καταγωγής σύζυγός του, οι οποίοι έκτισαν το μέρος αυτό το 1961.

Με μια επένδυση γύρω στα 10 εκατομμύρια δολάρια, σε έκταση 5.000 τ.μ., το elBulli1846 θα ανοίξει τον Φεβρουάριο του 2020 στο ίδιο σημείο στη βορειοανατολική ακτή της Ισπανίας όπως το πρώην εστιατόριό του. Επαγγελματίες θα εργάζονται εκεί ερευνώντας πώς θα καινοτομούν με αποτελεσματικότητα, είτε για σπουδαία εστιατόρια είτε σε μικρότερη κλίμακα. Το παράλληλο μουσείο θα διοργανώνει συχνά ξεναγήσεις μόνο έπειτα από ραντεβού.

“Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα πουν ότι αυτό ‘δεν θα δουλέψει’, αλλά συνήθιζαν να λένε τα ίδια και στα μέσα της δεκαετίας του 1990”, δηλώνει ο Αντριά του οποίου οι συνταγές επικρίνονται μερικές φορές ως υπερβολικά εκκεντρικές.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο