Μπύρα και Φαγητό (Μέρος 2o)

Αλληλεπιδράσεις συνδυασμών μπύρας και φαγητού. 

Αλληλεπιδράσεις Συνδυασμών:

Συστατικά Μπύρας

Βύνη

 Η γλυκύτητα της βύνης μειώνει τη θερμότητα των πικάντικων τροφίμων.

Σε αντίθεση, το υψηλότερο αλκοόλ του κρασιού επιτείνει πράγματι τη ζεστασιά από πολλά μπαχαρικά, το οποίο μπορεί να είναι ανεπιθύμητο.

Στυλ μπύρας που περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα βύνης: brownale, bock, porter, red ale, scotch και scottishale, stout και Vienna lager.

Η γεύση της βύνης, μπορεί να κυμαίνεται από καραμέλα, σοκολάτα, ψητή, ψημένη και ζαχαρωτή, εναρμόνιση με ψητά, ψητά και καπνιστά τρόφιμα, επειδή μοιράζεται πολλές από τις ίδιες γεύσεις.

 

Λυκίσκος

Η πικράδα του λυκίσκου διαπερνά το λίπος στα τρόφιμα, μειώνοντας την πυκνή βαριά αίσθηση στο στόμα σας.

Αυτό σας επιτρέπει να δοκιμάσετε πληρέστερα τα συστατικά του πιάτου σας και να απολαύσετε τις πραγματικές γεύσεις τόσο της καλής μπύρας όσο και του φαγητού σας.

Η πικράδα του λυκίσκου ισορροπεί τόσο τη γλυκύτητα της βύνης όσο και των τροφίμων.

O λυκίσκος μπορεί να εντείνει ταμπαχαρικά και τη θερμότητα. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να συνδέσετε τις μπύρες με βύνη με τα πικάντικα τρόφιμα και τις μπύρες με λυκίσκο με πλούσιες ή λιπαρές τροφές.

Τι θα συνεισφέρει ο λυκίσκος στη γευστική δοκιμή εξαρτάται από το πότε προστέθηκε στην παρασκευή της μπύρας και το είδος του χρησιμοποιούμενου λυκίσκου.

 

Ανθράκωση

Η ενανθράκωση της μπύρας (φυσαλίδες) λειτουργεί για να τρίψετε το λίπος από τη γλώσσα σας και προετοιμάζει τον ουρανίσκο σας για την επόμενη μπουκιά.

 

Στοιχεία των τροφίμων

Αλάτι

Οι αλμυρές γεύσεις στα τρόφιμα έρχονται σε αντίθεση με τις όξινες γεύσεις μπύρας -ξινές ή άγριες μπίρες γίνονται λιγότερο όξινες με αλμυρά τρόφιμα.

Όξινα στυλ μπύρας είναι: Berliner weiss, gueze, lambic, flanders red και many “wild” ή funkified beers.

 

Οξύτητα

Η οξύτητα υπάρχει σε κάποιο βαθμό σε όλα τα τρόφιμα, ειδικά στα πιάτα με ντομάτα και σε πολλά dressing για σαλάτες.

Όταν ταιριάζετε όξινα τρόφιμα με όξινη μπύρα, το ένα ακυρώνει το άλλο και σβήνουν τη συνολική οξύτητα. Αυτό είναι επιθυμητό και βοηθά στην ενίσχυση της απόλαυσης τόσο του πιάτου όσο και της μπύρας.

 

Γλυκύτητα

Η γλυκύτητα είτε σε τρόφιμα ή μπύρα σε συνδυασμό με ένα όξινο ομόλογό του αυξάνει την οξύτητα.

Έτσι αποφύγετε την αντιστοίχηση γλυκιά και όξινη γεύση μαζί – φανταστείτε την οδοντόκρεμα και το χυμό πορτοκαλιού.

Το ίδιο αποτέλεσμα των όξινων τροφίμων με όξινο ποτό συμβαίνει όταν έχετε συνδέσει ενα γλυκό με γλυκό.

Δοκιμάστε την αντιστοίχηση μιας βελγικής quadruple (συχνά πάνω από 10% ABV) με ένα πυκνό γλυκό επιδόρπιο. Θα δείτε πώς η γλυκύτητα της μπίρας μειώνει τη γλυκύτητα του επιδορπίου και αντίστροφα.

 

Λίπος

Τα όξινα ποτά μειώνουν το λίπος, και αυτό βοηθάει την αίσθηση στον ουρανίσκο για περισσότερες από τις γεύσεις από ένα λιπαρό, πλούσιο ή πυκνό πιάτο.

Δείτε την παραπάνω ενότητα σχετικά με τον λυκίσκο να μάθετε γιατί μπύρες βιοτεχνίας, οι οποίες τείνουν να είναι πιο πικρές από της μαζικής παραγωγής τύπου lager, λειτουργούν τόσο καλά με πιάτα πιο πλούσια.

 

Μπαχαρικά, Βότανα και καυτερά

Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των μπαχαρικών, των βοτάνων και των καυτερών. Για τη συζήτησή μας, θέλουμε να μιλήσουμε για τα καυτερά λόγω προσθήκης στα τρόφιμα που κάνουν τα μάτια σας υγρά και τη μύτη σας να τρέχει-σκεφτείτε την καψαϊκίνη από πιπεριές τσίλι ή πιπέρι.

 

Το γλυκό ηρεμεί τα καυτερά!

Το κάψιμο του στόματος εντείνει το αλκοόλ, και καθώς το αλκοόλ διαπερνά τη γλώσσα και τα χείλη σας λειτουργεί σαν ένας διαλύτης, ο οποίος ανοίγει τις αισθήσεις σας ακόμα περισσότερο με τη θερμότητα! Όσο υψηλότερη είναι η μπίρα σε αλκοολικούς βαθμούς, τόσο περισσότερο θα παρατηρήσετε αυτό το αποτέλεσμα.

 

Να είστε προσεκτικοί όταν συνδυάζετε πικάντικα τρόφιμα με ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ καθώς ο συνδυασμός σας αφήνει περισσότερο ευάλωτους στα καυτερά που χρησιμοποιούνται για τη γεύση του πιάτου σας.  

Ο περιορισμός καυτερών και αλκοόλ είναι σωστός, καθώς δημιουργεί μια αίσθηση ζεστασιάς στο στόμα, αλλά τα πάρα πολύ καυτερά και το αλκοόλ είναι σαν να ρίχνετε λάδι στη φωτιά.

 

Στην υγειά σας!

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο