Ποιο κρασί συνδυάζεται με το ανάλογο φαγητό

Εάν δεχτούμε το αξίωμα ότι ο οίνος ευφραίνει την καρδιά, τότε ίσως καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ένα κρασί σε συνδυασμό με το κατάλληλο φαγητό, μπορεί να ευφράνει ακόμα περισσότερο την καρδιά μας.

Εξετάζοντας μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ποικιλιών που μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά με κατηγορίες τροφών που συναντάμε καθημερινά. Συζητάμε για ταιριάσματα που πλησιάζουν όσο το δυνατόν τον καλύτερο συγκερασμό υγρού και στερεού στοιχείου. 

Εάν δε πιστεύετε πως οι κανόνες είναι για να καταρρίπτονται, στην περίπτωση του κρασιού, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Γι’ αυτό όπως ήδη ίσως γνωρίζετε το λευκό κρασί ταιριάζει καλύτερα με λευκό κρέας ή ψάρι, ενώ το ερυθρό με κόκκινο.
Υπάρχουν και εξαιρέσεις…

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν εξαιρέσεις, οι οποίες προέρχονται από τον τρόπο παρασκευής των φαγητών. 

Ως αρχή λοιπόν για να ταιριάξουμε το κρασί μας, χρησιμοποιούμε τη βάση του φαγητού που πρόκειται να ετοιμάσουμε και παίρνουμε ως δεδομένο πως αυτή θα είναι «καθαρή», χωρίς δηλαδή να υπολογίζουμε τις σάλτσες ή τα συνοδευτικά.

Αυτό σημαίνει πως η επιλογή του κρασιού μπορεί να αλλάξει άρδην και αν για παράδειγμα έχουμε ένα κόκκινο κρέας με λευκή σάλτσα, ενδέχεται ακόμη και να ταιριάζει περισσότερο με ένα λευκό κρασί παρά με ένα κόκκινο.

 Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του κρασιού παίζουν επίσης και τα αρωματικά ή τα μπαχαρικά που το συνοδεύουν και αυτό γιατί και αυτά με τη σειρά τους καθορίζουν την ένταση του κρασιού που θα επιλέξουμε. 

Από το λευκό στο κόκκινο

Ένας ακόμη κανόνας θέλει την πορεία του δείπνου μας να πηγαίνει από το λευκό κρασί προς το κόκκινο, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και με τα πιάτα τα οποία περνούν από τα «ελαφριά» στα πιο «βαριά». 

Επειδή αυτό σημαίνει πως πρέπει να πίνουμε ένα διαφορετικό κρασί με κάθε πιάτο που τρώμε, αν θέλουμε μπορούμε να επιλέξουμε μόνο ένα κρασί το οποίο ουσιαστικά θα πρέπει να «διαλέξουμε» με ποιο πιάτο επιθυμούμε να ταιριάζει περισσότερο. 

Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να επιλέξουμε εκείνο που ταιριάζει περισσότερο με το κυρίως πιάτο μας. Διαφορετικά, μπορούμε κάλλιστα αν είμαστε σε κάποιο εστιατόριο να προτιμήσουμε κάποιες επιλογές σε ποτήρι, ώστε να πετύχουμε τον καλύτερο συνδυασμό για κάθε πιάτο μας.

Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε ορισμένες γευστικές προτάσεις και πώς αυτές συνδυάζονται με το κρασί. 

Αναλυτικά: 

Μικρά ψάρια και θαλασσινά
Αναζητάμε κρασιά με έντονη οξύτητα αλλά όχι πλούσια σε σώμα, κατά βάση λευκά. Καλές επιλογές είναι ένα καλό Sauvignon Blanc, ένα Ασύρτικο, ένα Μοσχοφίλερο, ένα Riesling, μία Ρομπόλα Κεφαλονιάς ή μια Βηλάνα Κρήτης. Πολύ καλές επιλογές για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και ένα Chablis ή μια σαμπάνια. 

Τυριά
Στην περίπτωση των κατσικίσιων τυριών αναζητάμε κρασιά με έντονη οξύτητα αλλά όχι πλούσια σε σώμα, όμοια με εκείνα που θα επιλέγαμε στα μικρά ψάρια ή τα θαλασσινά. Στα μαλακά τυριά ιδανικά ταιριάζουν λευκά «γλυκόπιοτα» κρασιά όπως ένα Viognier ή έναGewurztraminer, ενώ ταιριάζουν πολύ και τα ροζέ αλλά και κάποια ελαφριά κόκκινα. Με τα κίτρινα τυριά επιλέγουμε κόκκινα, πιο μεστά, παλαιωμένα κρασιά όπως ένα καλό Merlot, έναSyrah ή ένα Αγιωργίτικο. 

Αλλαντικά
Στην περίπτωση που αποφασίσουμε να απολαύσουμε αλλαντικά, επιλέγουμε ελαφριά κόκκινα, μέτριου σώματος, όπως ένα Pinot Noir, ένα φτηνό Merlot, Syrah ή Cabernet, έναSangiovese, ένα Τempranillo, ένα Ξινόμαυρο, ένα Χιλιανό Carmenere ή ένα Αγιωργίτικο μεσαίας κατηγορίας. 

Λαδερά και όσπρια
Ταιριάζουν ιδανικά με ροζέ καθότι στην πλειοψηφία τους έχουν κόκκινες σάλτσες. 

Λαχανικά
Στην περίπτωση των πράσινων λαχανικών επιλέγουμε κρασιά λευκά με μέτριο σώμα και καλή οξύτητα όπως τα Sauvignon Blanc, Ρομπόλα, Ασύρτικο και Σαββατιανό. 

Πουλερικά
Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε «μαλακά» λευκά κρασιά όπως τα Viognier, Chardonnay,Semillon ή Ροδίτη ή ελαφριά κόκκινα όπως ένα Merlot ή ένα φτηνό Αγιωργίτικο. 

Χοιρινό
Στην περίπτωση του χοιρινού ιδανικά ταιριάζει ένα γεμάτο Αγιωργίτικο, ένα CabernetSauvignon, ένα Τempranillo ή μία ξηρή Μαυροδάφνη. 

Κόκκινο κρέας
Ιδανικά ταιριάζουμε με ρωμαλέα, δυνατά, κόκκινα κρασιά όπως τα Cabernet, Merlot, Ξινόμαυρο σε blend, ένα Sangiovese, ένα καλό Pinot Noir ή ένα Nebbiolo. 

Επιδόρπια
Και αυτά με τη σειρά τους χωρίζονται σε κατηγορίες που αντιστοίχως ταιριάζουν η καθεμία και με διαφορετικό κρασί. Τα σιροπιαστά γλυκά για παράδειγμα ταιριάζουν με ισορροπημένα γλυκά, λευκά κρασιά όπως το Μοσχάτο της Σάμου και της Λήμνου ή ένα Vinsanto Σαντορίνης.
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο