Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλής ποιότητας. Γνωρίζοντας λοιπόν κάποια βασικά στοιχεία για την παραγωγή, την επεξεργασία και την διατήρηση του ελαιόλαδου, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι καταναλώνουμε πάντα το καλύτερο.
Ας δούμε τις πιο συχνές απορίες και τις απαντήσεις τους, ώστε να είμαστε σωστά ενημερωμένοι αλλά και προφυλαγμένοι σαν απλοί καταναλωτές.
1. Όλες οι ποικιλίες ελιάς δίνουν καλό ελαιόλαδο;
Όχι. Αντίθετα, υπάρχουν ποικιλίες που είναι πασίγνωστες για την νοστιμιά τους – όπως για παράδειγμα, οι ελιές Καλαμών – που όμως δεν δίνουν καλό λάδι. Οι βασικότερες ποικιλίες που δίνουν καλής ποιότητας ελαιόλαδο είναι η Κορωνέικη, η Λαδολιά, η Τσουνάτη, το Αγουρομάνακο, η Μεγαρείτικη, η Βαλανολιά, η Αδραμμυτινή, η Ματολιά και η Κοθρέικη.
2. Ποιες περιοχές της χώρας μας βγάζουν καλό ελαιόλαδο;
Η ποιότητα της ελιάς, άρα και του ελαιόλαδου, εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους και το κλίμα της περιοχής, αφού το συγκεκριμένο δέντρο ευδοκιμεί σε ήπιες κλιματολογικές συνθήκες. Οι συνθήκες αυτές απαντώνται συνήθως στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος.
3. Πότε παίρνουμε φρέσκο ελαιόλαδο;
Το μάζεμα της ελιάς ξεκινάει τον Νοέμβριο και τελειώνει συνήθως το Φεβρουάριο και σε άλλες περιοχές το Μάρτιο. Συνήθως λοιπόν, το φρέσκο λάδι διατίθεται από τον Ιανουάριο και μετά.
4. Πως ξεχωρίζουμε το καλό λάδι;
Από την γεύση, το άρωμα και την χαμηλή οξύτητα ( έως 1 βαθμό). Γενικά το ελαιόλαδο τύπου «Virgin olive oil extra» είναι εκείνο που πρέπει να προτιμάται.
5. Γιατί τα ελαιόλαδα έχουν διαφορετικό χρώμα;
Γιατί προέρχονται από διαφορετικούς τύπους ελαιοκάρπων. Το χρώμα του ελαιόλαδου πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στο ανοιχτό χρυσοπράσινο και το σκούρο πράσινο.
6. Γιατί “πικρίζει”;
Όταν είναι φρέσκο (αγουρέλαιο), έχει αρκετά πιο πικρή γεύση. Η ένταση της πικράδας διαφέρει ανάλογα με την ετήσια παραγωγή, την περιοχή και την ποικιλία της ελιάς.
7. Πως διατηρείται αναλλοίωτο;
Πρέπει να διατηρείται σε μέρος σκοτεινό και δροσερό και να καταναλώνεται πριν από την ημερομηνία λήξης του.
8. Μπορεί να νοθευτεί;
Μπορεί εύκολα να νοθευτεί με άλλα φυτικά έλαια. Αυτός είναι ένας υπαρκτός «κίνδυνος» για ελαιόλαδο που διατίθεται χύμα. Αντίθετα είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο, να συμβεί σε τυποποιημένο ελαιόλαδο.
9. Είναι καλό για την υγεία μας;
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ελαιόλαδο συμβάλει στην πρόληψη και την προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες. Επίσης, επιβραδύνει την γήρανση του οργανισμού γιατί εμποδίζει την οξείδωση και την δημιουργία ελεύθερων ριζών. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί το κύριο συστατικό της κρητικής διατροφής, που έχει γίνει παγκόσμια γνωστή ως η «συνταγή της μακροβιότητας»…
10. Υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές για να επιλέγουμε το καλό ελαιόλαδο;
Προτιμάτε το τυποποιημένο ελαιόλαδο, σε φιάλες ή δοχεία μέχρι 5 λίτρων, στα οποία αναγράφεται το όνομα και η πλήρης διεύθυνση του παρασκευαστή, η οξύτητα του προϊόντος και η ημερομηνία λήξης.
Ελέγχετε εάν η ημερομηνία αγοράς του προϊόντος απέχει αρκετά από την ημερομηνία λήξης, έτσι ώστε το ελαιόλαδο να είναι φρέσκο.
Το πώμα πρέπει να είναι σφραγισμένο και ερμητικά κλεισμένο.
Η φιάλη πρέπει να είναι από υλικό P.E.T. ή γυαλί.
Δώστε ιδιαίτερη σημασία στις συνθήκες φύλαξης του προϊόντος. Το λάδι δεν πρέπει να φυλάσσεται σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος ή έντονος φθοριούχος φωτισμός ή να είναι κοντά σε θερμαντικά σώματα. Εάν το χρώμα του είναι πολύ ανοιχτό, σαν σπορέλαιο, να το αποφύγετε, γιατί το πιο πιθανό είναι να έχει αλλοιωθεί από έκθεσή του στο φως.