Αμύγδαλο, ο καρπός του φθινοπώρου

Το αμύγδαλο είναι ο καρπός του δέντρου της αμυγδαλιάς.

Αποτελείται από ένα οβάλ περίβλημα 3 έως 6 cm,με ανοιχτό πράσινο χρώμα και βελούδινη αφή, και  προστατεύεται από ένα ξύλινο κέλυφος. Περιέχει ένανή δύο σπόρους (πυρήνες). Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αμυγδάλων: το πικραμύγδαλο, το οποίο προέρχεται από το άγριο αμύγδαλο. Είναι πλούσιο σε αμυγδαλίνη. Ο άλλος τύπος είναι το συνηθισμένο αμύγδαλο.

Υπάρχουν περίπου πενήντα ποικιλίες, οι πιο γνωστές είναι η ai (Γαλλία, Ελλάδα), η Καλιφόρνια (California), το Σφαξ (Τυνησία), η jordan και η Marcona (Ισπανία), ο απαράμιλλος (Καλιφόρνια), και η Avola (Ιταλία). Η Καλιφόρνια είναι πρώτη σε παραγωγή, ακολουθούμενη από τη Συρία, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Αγορά

Τα αμύγδαλα κυκλοφορούν αποξηραμένα πλήρως (με το κέλυφος), αποφλοιωμένα, τεμαχισμένα, ψητά, φιλέ, πούδρα, πάστα, κρέμα, γάλα αμυγδάλου και ως έλαιο. Τα φρέσκα αμύγδαλα πωλούνται ολόκληρα έχουν έντονο λευκό χρώμα, ανοξείδωτο, και είναι ελαφρώς υγρά στην αφή.

Τα αμύγδαλα με κέλυφος (με συγκομιδή το φθινόπωρο) βρίσκονται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Ο καρπός δεν πρέπει να κουνιέται στο εσωτερικό του. Σε αυτή την  περίπτωση είναι πολύ ξηρό και πιθανώς δεν είναι καλό. Για τα αμύγδαλα, τεμαχισμένα ή αποφλοιωμένα, ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης (ή λήξη της προθεσμίας για τη βέλτιστη χρήση) ή, ακόμα καλύτερα, την ημερομηνία παραγωγής (όταν υπάρχει), επειδή τα αμύγδαλα έχουν την τάση να ταγγίσουν γρήγορα!

Το πικραμύγδαλο το βρίσκουμε και υπό τη μορφή του εκχυλίσματος.

Χρήση

Τα αμύγδαλα, σε όλες τις μορφές τους, χρησιμοποιούνται ευρέως στο ψήσιμο, σε μπισκότα και είδη ζαχαροπλαστικής. Στην κουζίνα, πάνε τέλεια με τα ψάρια και τα οστρακοειδή, τα κρέατα και άλλα διάφορα παρασκευάσματα. Το γάλα αμυγδάλου, που λαμβάνεται από αμύγδαλα πολτοποιημένα και περιέχει νερό και είναι γλυκό. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή κουζίνα, και είναι ένα ποτό το οποίο χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται κυρίως σε καλλυντικά. Αλλά υπάρχουν έλαια κατάλληλα για τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων του παρθένου ψητού αμυγδαλέλαιου. Το πικρό αμύγδαλο χρησιμοποιείται σε μορφή εκχυλίσματος. Χρησιμοποιείται επίσης και σε ορισμένα ποτά (σιρόπι αμυγδάλου, αμαρέτο).

Συντήρηση

Αμύγδάλα με κέλυφος: μεταξύ 4 ° C και 10 ° C, με ένα ελαφρώς υγρό πανί και μακριά από το φως για 3-5 ημέρες. Αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, τεμαχισμένα, σκόνη, κ.λπ. : Μακριά από την υγρασία και σε μία θερμοκρασία μεταξύ 4 ° C και 12 ° C.

 Θρεπτική αξία

Το αμύγδαλο είναι πλούσιο σε: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες των ομάδων Β και Ε, φυτικές ίνες.

Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και, ως εκ τούτου, έχει μια προστατευτική επίδραση έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου και της καρδιαγγειακής νόσου. Ο πυρήνας μπορεί να είναι μια πηγή αλλεργίας σε ευαίσθητα άτομα.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές συνταγές με αμύγδαλα

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο