Φτιάξτε ταχίνι εύκολα και γρήγορα

Ολοι γνωρίζουμε πόσο πολύτιμο και θρεπτικό είναι το ταχίνι για τη διατροφή μας. Σήμερα θα σας πω πώς να φτιάχνετε εύκολα και γρήγορα ταχίνι.

 Θα χρειαστείτε: 1 γεμάτη κούπα σπόρους σουσαμιού

 2-5 κουταλιές ελαιόλαδο αναλόγως πόσο ρευστό το θέλουμε

Αλάτι (προαιρετικό)

 

Εκτέλεση

Πρώτα από όλα θα πρέπει να καβουρδίσουμε το σουσάμι με προσοχή όμως να μην καεί γιατί το ταχίνι μας θα έχει μετά απαίσια γεύση.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° Κελσίου. Απλώνουμε το σουσάμι σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε ελαφρώς τους σπόρους, ανακατεύοντας τους μία ή δύο φορές.

Ψήνουμε λίγο τους σπόρους, μέχρι να πάρουν ελαφρώς ξανθό χρώμα (όχι σκούρο καφέ), περίπου 5-6 λεπτά.

Αφήνουμε μετά το σουσάμι να κρυώσει καλά, το βάζουμε στο μπλέντερ και αλέθουμε τους σπόρους σουσαμιού για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μία λεπτή τριμμένη μάζα.

Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και χτυπάμε στο μίξερ για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να αναμιχτεί καλά.

Για λεπτότερο και ρευστότερο ταχίνι, προσθέτουμε ακόμα 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι ή και περισσότερο μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή σύσταση, αναλόγως τις προτιμήσεις μας και ξαναχτυπάμε.

Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλάτι για γεύση. Η συνταγή μας δίνει περίπου 2/3 της κούπας έτοιμο ταχίνι .

Για παρασκευή περισσότερης ποσότητας, περίπου ενός κοινού βάζου μελιού των 700 γραμμαρίων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εξής αναλογίες: 5 φλιτζάνια σπόρων σουσαμιού και 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδου, με τι διαφορά ότι ο χρόνος ψησίματος θα είναι λίγο μεγαλύτερος.

Αποθήκευση

Μεταφέρετε τo ταχίνι σε ένα καθαρό βάζο ή άλλο αεροστεγές δοχείο. Φυλάξτε το δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για αρκετούς μήνες. Αν το λάδι διαχωριστεί και έρθει στην επιφάνεια μην ανησυχήσετε, απλά ανακατέψτε το με ένα κουτάλι.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο