Fast food. Γιατί αρέσει τόσο πολύ;

 

Το «γρήγορο φαγητό» αποτελεί μία από τις πιο ένοχες απολαύσεις της ζωής. Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτό και πάντοτε το προτιμούμε από τα όσπρια, τα λαχανικά ή άλλες ομάδες φαγητών.Μπορούμε να εξηγήσουμε την αγάπη και την έλξη που αισθανόμαστε για αυτό;

Τι είναι το fast food;

Με τη λέξη “γρήγορο φαγητό» περιγράφουμε τρόφιμα που παρασκευάζονται πολύ γρήγορα με σκοπό να ικανοποιήσουν το αίσθημα της πείνας. Πλέον, αποτελεί μία από τις πιο συχνές και δημοφιλείς διατροφικές επιλογές των περισσότερων ανθρώπων, αλλά και εξαιρετικά γευστική- αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντισταθούν.

Γιατί αρέσει τόσο το «γρήγορο φαγητό;»

Οι δύσκολες εργασιακές συνθήκες, η έλλειψη διατροφικής παιδείας, ο κοινωνικός μιμητισμός και η επιρροή των συνομηλίκων, όλα αυτά ευθύνονται για την αύξηση της κατανάλωσης του γρήγορου φαγητού.

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι ανάμεσα σε μία τροφή με λίπη και αλάτι και ένα πιάτο με λαχανικά ή όσπρια, θα επέλεγαν το πρώτο.

Η ‘’λιγούρα’’ που οι περισσότεροι αισθάνονται για ένα χάμπουργκερ ή μία πίτσα οφείλεται σε έναν συνδυασμό αλατιού και τροφών τα οποία περιέχουν λίπη. Αυτό ίσως να εξηγείται από το γεγονός πως οι τροφές αυτές μειώνουν σε ένα βαθμό την κορτιζόλη, που είναι η υπεύθυνη ορμόνη για το άγχος και ανεβάζουν τη διάθεση (αυτό εξηγεί το λόγο που αποζητάμε γλυκό όταν είμαστε ψυχολογικά πεσμένοι).

Συνέπειες του γρήγορου φαγητού

Έρευνες έχουν συσχετίσει την υπερβολική κατανάλωση πρόχειρης τροφής με την αύξηση των καρδιακών παθήσεων, το υπερβολικό βάρος ακόμα και κάποιες μορφές καρκίνου.

Έχει διαπιστωθεί πως οι μεγάλες εταιρίες ‘’γρήγορου φαγητού’’ πολλές φορές προσθέτουν στα προϊόντα τους ουσίες, οι οποίες δημιουργούν στον άνθρωπο έντονη την επιθυμία ώστε να την καταναλώσει.

Η υπερβολική κατανάλωση εύκολης τροφής οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και δεν προμηθεύει τον οργανισμό με όλες τις ουσίες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας και της ομοιόστασης του.

Η υιοθέτηση καλών διατροφικών επιλογών από μικρή ηλικία, η κατανάλωση όλων των διατροφικών ειδών με μέτρο και ο έλεγχος της ποιότητας της εκάστοτε τροφής, θα μας βοηθήσει να απολαμβάνουμε όλες τις τροφές, χωρίς να καταναλώνουμε περισσότερο ή λιγότερο κάποια από αυτές.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο