Μην τρώτε όταν οδηγείτε

Πόσο συχνά βρεθήκατε στο δρόμο είτε για ένα μεγάλο ταξίδι εκτός πόλης είτε μέσα στην πόλη. Όσοι μάλιστα, ζουν σε μεγαλουπόλεις περνούν αρκετές ώρες της μέρας τους στο αυτοκίνητο. Αυτό ο τρόπος ζωής μας πειθαναγκάζει να οικειοποιηθούμε το αυτοκίνητο, μετατρέποντας ως το κυριότερο μέρος της ζωής μας, με αποτέλεσμα να το αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας.Τι ρόλο παίζει το φαγητό σε έναν «οδικό» τρόπο ζωής;
Μία πρωταρχικές μας ανάγκες που οφείλουμε να ικανοποιήσουμε στο αυτοκίνητό μας είναι και το φαγητό. Πολύ είναι αυτοί που τρώνε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, αγνοώντας τη διατροφική παγίδα που τους επιφυλάσσεται;
Πέψη και οδήγηση… αταίριαστο δίδυμο
Το σώμα μας όταν οδηγούμε, βρίσκεται σε ένταση, γιατί είμαστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση. Συνεπώς ο οργανισμός δεν είναι πλήρως ενεργοποιημένος να μεταβολίσει αυτό που τρώμε, καθώς μια άλλη εργασία του σώματος είναι σε προτεραιότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αιματώνεται σωστά το στομάχι και το υπόλοιπο γαστρεντερικό σύστημα, αφού η καρδιά στέλνει αίμα πρωταρχικά στον εγκέφαλο (για να είμαστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση) και στους μύες μας (για την κίνηση τιμονιού, πεντάλ, ταχυτήτων).
Φαγητό στο τιμόνι και τυμπανισμός
Κατά τη διάρκεια της οδήγησης έχουμε την τάση να μη μασάμε σωστά την τροφή, αλλά να την καταπίνουμε, πιστεύοντας πως το σώμα μας μπορεί να αλέσει και να χρησιμοποιήσει σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή οτιδήποτε του ρίξουμε. Η ελλιπής μάσηση επηρεάζει την πέψη και το μεταβολισμό της τροφής, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου τον ρόλο της πέχης αναλαμβάνουν τα βακτήρια του εντέρου μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να παράγονται αέρια και να δημιουργείται το αίσθημα του τυμπανισμού.
Οδήγηση και υπερφαγία
Παράλληλα, όταν καταναλώνουμε φαγητό στο τιμόνι δεν έχουμε την εικόνα της ποσότητας που καταναλώνουμε, ενώ ταυτόχρονα χάνουμε και μεγάλο μερίδιο της απόλαυσης και της γεύσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε την λανθασμένη αίσθηση πως δεν χορτάσαμε και να αναζητούμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής για να ικανοποιηθούμε.
Με απλά λόγια, το αυτοκίνητο, ως μέρος της ζωής μας, πρέπει να είναι εφοδιασμένο με γρήγορα και υγιεινά σνακ όπως δημητριακά, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, μπισκότων ολικής άλεσης, 1οο% φυσικοί χυμοί και light αναψυκτικά.

Αρκεί να:

-Αποφύγουμε την κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
-Κάνουμε μικρές στάσεις, ώστε βγαίνοντας από το αμάξι να καθίσουμε και απολαύσουμε το κολατσιό μας.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο