5 Φαγητά με λανθασμένη ταυτότητα προέλευσης!

Για όσους από εσάς έχετε στο μυαλό σας πως όποια χώρα καταναλώνει περισσότερο ένα προϊόν αυτό του δίνει αυτόματα και την ταυτότητα του, κάνετε λάθος. Πως θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε πως οι Ιάπωνες δεν καταναλώνουν το sushi που καταναλώνουμε εμείς οι δυτικοί ή πως τα κρουασάν όσο και να τα ταυτίσετε με τη χώρα της Γαλλίας αυτό δεν τα κάνει να έχουν γαλλική ταυτότητα.

Sushi

Οι περισσότεροι νομίζουμε πως το σούσι είναι το δημοφιλές φαγητό στην Ιαπωνία, αυτό που δεν ξέρουμε είναι πως εμείς οι Δυτικοί αλλά και οι Ιάπωνες που ζουν στην δύση καταναλώνουμε πολύ περισσότερο το σούσι από ότι στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με έρευνα το ένα τέταρτο των Ιαπώνων τρώει σούσι μία το πολύ δύο φορές το μήνα. Το προτιμούν για πιο ιδιαίτερες περιστάσεις. Αυτό που προτιμούν στην Ιαπωνία είναι το νιγκίρι, ένα κομμάτι ψαριού απλωμένο πάνω σε ρύζι.
Κέτσαπ
Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας την κέτσαπ ως Αμερικάνικο προϊόν, είναι σίγουρα η αγαπημένη σάλτσα των Αμερικάνων αλλά δεν είναι δική τους δημιουργία. Όσο και αν δεν το πιστεύετε, η κέτσαπ κατάγεται από την Κίνα. Οι κινέζοι την βάφτισαν «κε-τσαπ» με το δεύτερο μέρος της λέξης να σημαίνει «σάλτσα». Οι βρετανοί ήταν αυτοί που την «ξετρύπωσαν» και την διέδωσαν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Ο μύθος για την κέτσαπ λέει πως η αρχική μορφή της ήταν μια σάλτσα φτιαγμένη από ψάρια. Πριν από 500 χρόνια Κινέζοι ναύτες βρέθηκαν στην ακτή της Mekong, εκεί ανακάλυψαν μια σάλτσα φτιαγμένη από αντζούγιες που είχαν υποστεί ζύμωση. Η σάλτσα αυτή ήταν ήδη γνωστή στο Βιετνάμ.
Τηγανιτές πατάτες
Αν και οι Γάλλοι έδωσαν την δική τους μάχη για να κερδίσουν την καταγωγή της τηγανιτής πατάτας French Fries, η αλήθεια είναι πως η καταγωγή της είναι από το Βέλγιο. Μια «αστεία» ιστορία για την καταγωγή της τηγανιτής πατάτας λέει πως: Οι Βέλγοι συνήθιζαν να τηγανίζουν μικρά ψαράκια και μια μέρα που αυτά είχαν τελειώσει και δεν είχαν να τηγανίσουν έκοψαν πατάτες σε μικρά κομματάκια και τις τηγάνισαν αντί για ψάρια.
Κρουασάν
Όσο και να προφέρετε το κρουασάν με γαλλική προφορά, αυτό δεν πρόκειται να κερδίσει τον τίτλο του γαλλικού προϊόντος. Τα κρουασάν κατάγονται από την Αυστρία, συγκεκριμένα από το αυστριακό kipferl που σημαίνει μισοφέγγαρο στα Γερμανικά. Όταν ένας αυστριακός άνοιξε το πρώτο μαγαζί στη Γαλλία θέλοντας να συστήσει στους γάλλους αυτό το αυστριακό προϊόν, εκείνοι το έκαναν δικό τους με την ονομασία κρουασάν.
Κεράσια Μαρασκίνο
Μαρασκίνο ακούμε και σκεφτόμαστε αμέσως την γειτονική Ιταλία, λάθος. Τα κερασάκια Μαρασκίνο δεν κατάγονται από την Ιταλία αλλά από την Κροατία. Το όνομα τους το «έκλεψαν» από το Κροάτικο λικέρ Μαράσκα, που ήταν φτιαγμένο από μια κροάτικη ποικιλία κερασιών. Για την υλοποίηση του λικέρ, διατηρούσαν στο αλκοόλ φρέσκα κεράσια και το τελικό προϊόν είχε την ονομασία Μαρασκίνο.
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο