Γλυκό Κουταλιού Φιστίκι

Συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας γλυκό κουταλιού φιστίκι!

  1. 1000 γρ φιστίκια Αιγίνης άγουρα
  2. που να μην έχει δημιουργηθεί το κέλυφος εσωτερικά (ο Μάιος είναι ο κατάλληλος μήνας)
  3. 1300 γρ ζάχαρη
  4. 900 γρ νερό
  5. 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή πορτοκαλιού
  6. 1 λεμόνι χυμό

Εκτέλεση

  1. Φοράμε γάντια και καθαρίζουμε από κοτσάνια και χτυπημένους ή χαλασμένους καρπούς τα φιστίκια, βγάζοντας και τα μικρά κοτσανάκια που μένουν πάνω στον καρπό και τα βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη. 

  2. Πλένουμε πολύ καλά τα φιστίκια και τα αφήνουμε στο νερό για 3-5 μέρες, ως να αλλάξουν χρώμα. Αλλάζουμε το νερό 2 φορές την ημέρα και σε κάθε αλλαγή προσθέτουμε στο νερό, χυμό λεμονιού μαζί με τη λεμονόκουπα.

  3. Φοράμε γάντια και μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε ένα-ένα τα φιστίκια και τα ρίχνουμε σε ένα άλλο μπωλ. Κάνουμε μια τρύπα στο σημείο που ήταν το κοτσάνι και τρυπάμε άλλη μία φορά αλλά διαπερνάμε το φιστίκι, έτσι έχουμε τρεις τρύπες. Αυτό το κάνουμε για να απορροφήσουν σιρόπι.

  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ζεματάμε τα φιστίκια για 3′. Πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές.

  5. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε και τα φιστίκια και βράζουμε 10′.

  6. Κλείνουμε το μάτι και αφού σταματήσει ο βρασμός σκεπάζουμε με πετσέτα, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για το βράδυ.

  7. Την επόμενη μέρα βάζουμε να βράσει το γλυκό μας σε μέτρια φωτιά για 20′. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το εκχύλισμα και βράζουμε για άλλα 20′.

  8. Λίγο πριν τελειώσουμε με το βράσιμο του γλυκού (στο τελευταίο εικοσάλεπτο) βάζουμε τα πλυμένα και στεγνά βάζα ανοιχτά σε ένα ταψί στο φούρνο και ανάβουμε στους 110 C.  Αφού πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος, σε 10′ βάζουμε και τα καπάκια αλλά 3′-4′.

  9. Γεμίζουμε με γλυκό μέχρι ένα δάκτυλο κάτω από το στόμιο. Συμπληρώνουμε με σιρόπι και κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι, αναποδογυρίζουμε το βάζο και αφήνουμε μέχρι την επομένη. Έτσι θα σφραγίσουν τα βάζα. Φυλάμε σε ντουλάπι τροφίμων και κάθε φορά που ανοίγουμε ένα βάζο τοποθετούμε στο ψυγείο.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο