Λάντζα: Οι μεγάλοι αφανείς ήρωες της κουζίνας

Εδω και καιρό ήθελα να γράψω κάτι για να αποτίσω φόρο τιμής στους μεγάλους αφανείς ήρωες της κουζίνας, στους εργαζόμενους που δουλεύουν στη λεγόμενη λάντζα.

Το έλεγα πάντα και θα εξακολουθώ να το λέω, μια κουζίνα χωρίς σεφ δουλεύει αλλά χωρίς λάντζα είναι καταδικασμένη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έξω από το επάγγελμα και δυστυχώς και αρκετοί μέσα σε αυτό, δεν έχουν καν δώσει σε αυτούς τους σκληρά εργαζόμενους, ακόμη και τη φευγαλέα σκέψη, παρ’ολο που  αυτή η ομάδα των ανθρώπων είναι απολύτως απαραίτητη για κάθε κουζίνα για να εργάζεται και να λειτουργήσει ως μια συνεκτική μονάδα.

Όταν μια κουζίνα λειτουργεί σαν μια καλά λαδωμένη μηχανή, αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες, είναι το λάδι που το κάνει να συμβαίνει όλο αυτό. Χωρίς αυτούς, η κουζίνα θα ανατραπεί και θα ακινητοποιηθεί.

Το προσωπικό της λάντζας  παίρνει συχνά ρόλους που είναι σκληροί, χρονοβόροι, αλλά  ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την επιχείρηση. Η δουλειά τους είναι ασταμάτητη, εξαντλητική  και αρκετές ή μάλλον πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Το πλύσιμο των πιάτων και όλων των σκευών της κουζίνας με όλα τα χημικά καθαριστικά σε καθημερινή χρήση ή ακόμα και το να καθαρίζεις καθημερινά τα αποφάγια των άλλων ανθρώπων δεν είναι και ότι καλύτερο. Το πέταγμα των σκουπιδιών σε όλες τις ώρες της ημέρας με ότι μπορεί να περιέχει μέσα μια σακούλα σκουπιδιών είναι οπωσδήποτε δυσάρεστο.

Δεν είναι καθόλου απλό και σίγουρα θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ακόμη και το πλύσιμο των πιάτων σε μια επαγγελματική κουζίνα δεν έχει καμμιά σχέση με το πλύσιμο των πιάτων στο σπίτι.

Μια πολύ υπεύθυνη και καθοριστικής σημασίας δουλειά για ολη την λειτουργία της κουζίνας.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο στο Βικιλεξικό στην ιστοσελίδα  https://el.wiktionary.org/ στην ερμηνεία της λέξης λάντζα αναφέρει τα εξής:  «κάθε δουλειά που είναι μεν απαραίτητο να γίνει, είναι όμως κουραστική και χωρίς κανένα ενδιαφέρον».  Φανταστείτε και ελάτε στη θέση λοιπόν όλων αυτών των ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν για ένα οπωσδήποτε χαμηλό ημερομίσθιο να πηγαίνουν καθημερινά στην εργασία τους να κάνουν κάτι πολύ υπεύθυνο, δύσκολο, κουραστικό,  χωρίς ενδιαφέρον και να έχουν να αντιμετωπίσουν μια εικόνα όπως αυτή παρακάτω.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα τύχει να είσαστε σε ένα εστιατόριο ή μια κουζίνα οποιουδήποτε είδους, κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για αυτούς τους  μεγάλους ήρωες της κουζίνας και όλοι εμείς που εργαζόμαστε σε κουζίνες ας δούμε αυτούς τους συναδέλφους μας με διαφορετική ματιά αναγνωρίζοντας την επίπονη προσπάθεια που καταβάλουν για να τα έχουμε εμείς όλα έτοιμα.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο