Μπορούν τα φαγητά να “καούν” στην κατάψυξη;

Τα “εγκαύματα” της κατάψυξης είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά σε ευαίσθητες τροφές όπως το κρέας. Πώς θα το αποφύγετε.

Είναι πολύ πιθανό να βγάλατε ένα φαγητό που είχατε ξεχάσει για λίγο καιρό στην κατάψυξη με σκοπό να το ξεπαγώσετε και να δείτε ότι η όψη του είναι κάπως… περίεργη. Έχει ζαρώσει, έχει αλλάξει το χρώμα του και είναι γεμάτο κρυστάλλους πάγου. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμά σας έχουν “καεί” μέσα στον καταψύκτη.

Τι το προκαλεί;

Το “έγκαυμα” του καταψύκτη είναι αποτέλεσμα απώλειας υγρασίας. Μπορεί να συμβεί σε κάθε τρόφιμο που έχει καταψυχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα τα τρόφιμα περιέχουν νερό, το οποίο σχηματίζει χιλιάδες κρυστάλλους πάγου όταν καταψύχεται. Αυτοί οι κρύσταλλοι μεταναστεύουν στην επιφάνεια των τροφίμων και τελικά στο πιο κρύο μέρος του καταψύκτη σας μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται εξάχνωση.

Η εξάχνωση είναι παρόμοια με την εξάτμιση, αλλά δεν περιλαμβάνει υγρό. Αντίθετα, μια ουσία αλλάζει απευθείας από στερεό σε αέριο. Είναι ο λόγος για τον οποίο τα παγάκια γίνονται μικρότερα αν δεν τα χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτή η απώλεια μορίων νερού προκαλεί αφυδάτωση, καθιστώντας τα κατεψυγμένα τρόφιμα συρρικνωμένα, ξηρά και με πιο σκληρή υφή. Επιπλέον, η απώλεια νερού επιτρέπει στο οξυγόνο να προκαλέσει αλλαγές στη γεύση και το χρώμα, ειδικά σε κρέατα, πουλερικά και ψάρια που δεν ήταν καλά τυλιγμένα. Όσο περισσότερο καιρό τα αφήνετε στην κατάψυξη, τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο.

Είναι ασφαλείς αυτές οι τροφές, όμως;

Τα τρόφιμα που καίγονται στην κατάψυξη μπορεί να φαίνονται περίεργα και να έχουν δυσάρεστη υφή και γεύση, αλλά εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Εφόσον το τρόφιμο ήταν φρέσκο όταν το βάλατε στην κατάψυξη, θα είναι έτοιμο για να το φάτε μόλις ξεπαγώσει. Να θυμάστε ότι όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό έχει το τρόφιμο, τόσο πιο έντονη θα είναι η αλλαγή στην εμφάνισή του.

Αν θέλετε να φάτε φαγητό που έχει προσβληθεί από έγκαυμα στην κατάψυξη, μπορείτε να κόψετε τις πληγείσες περιοχές και να χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο. Ωστόσο, η συνολική ποιότητά του θα είναι σίγουρα μειωμένη. Δοκιμές σε κατεψυγμένα φιλέτα στήθους κοτόπουλου διαπίστωσαν ότι η απώλεια υγρασίας ήταν πιο σημαντική μεταξύ 2-6 μηνών και ότι μετά από 8 μήνες, το κρέας ήταν 31% πιο σκληρό από ό,τι όταν ήταν φρέσκο. Το χρώμα άλλαξε επίσης, με το στήθος να γίνεται πιο σκούρο και πιο κόκκινο όσο περισσότερο έμενε κατεψυγμένο. 

Πώς να το αποτρέψετε

Μπορείτε να μειώσετε το κάψιμο του καταψύκτη διατηρώντας τον στους -18°C ή χαμηλότερα. Τα τρόφιμα παγώνουν γρηγορότερα σε αυτή τη θερμοκρασία, επιτρέποντας τη δημιουργία μικρότερων κρυστάλλων πάγου. Είναι επίσης σημαντικό να συσκευάζετε σωστά το φαγητό σας για να ελαχιστοποιείτε την έκθεση στο οξυγόνο. Για παράδειγμα, τυλίξτε το κρέας, τα πουλερικά ή τα θαλασσινά σε χαρτί κατάψυξης ή πλαστική μεμβράνη, μετά σε αλουμινόχαρτο και μετά σε σακούλα κατάψυξης.

Τέλος, μην κρατάτε την κατάψυξή σας ανοιχτή για πολλή ώρα, επειδή αυτό προκαλεί αυξομειώσεις στην θερμοκρασία της, κάτι που θα ενισχύσει την δημιουργία κρυστάλλων. 

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο