Οι τροφές που μας αφυδατώνουν

Ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγουμε επειδή θα προκαλέσουν απώλεια υγρών από τον οργανισμό;

Η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα στο σώμα μας. Ένα από αυτά είναι και το πόσο νερό χάνουμε. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να μας αφυδατώσουν πολύ γρήγορα, ειδικά αν τις καταναλώνουμε τακτικά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις τροφές αυτές.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Όλοι έχουμε πέσει στην παγίδα του αλμυρού σνακ: Το ένα πατατάκι γίνεται δύο, μετά τρία και πριν το καταλάβουμε έχουμε φάει όλη τη σακούλα. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι όπως τα πατατάκια, τα αλλαντικά και στην ουσία όλα τα αλμυρά σνακ αυξάνουν τις ανάγκες του σώματός σας για υγρά. Αυτό οφείλεται στο ρόλο που παίζει το νάτριο στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματός σας. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση αφυδάτωσης, ακόμα και αν πίνετε άφθονο νερό.

Αλκοόλ

Tο αλκοόλ δρα ως διουρητικό, οδηγώντας το σώμα σας να χάνει περισσότερα υγρά από αυτά που λαμβάνετε—εν μέρει επειδή το σύστημά σας προσπαθεί να αποβάλει τα ανθυγιεινά συστατικά του ποτού σας. Και όσο περισσότερο πίνετε, τόσο αυξάνεται η ανάγη για ούρηση. Για να το αποτρέψετε αυτό, φροντίστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό ανάμεσα στα ποτά σας – και προφανώς να μην πίνετε συχνά αλκοόλ.

Ροφήματα με καφεΐνη

Καφές, τσάι και ενεργειακά ποτά, όλα τα ροφήματα με καφεΐνη λειτουργούν επίσης ως διουρητικά, οδηγώντας σε αυξημένη ούρηση και απώλεια υγρών, αφήνοντας το σώμα σας σε μια πιθανή κατάσταση αφυδάτωσης, ειδικά όταν τα καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό είναι ακόμα πιο πιθανό αν δεν είστε συνηθισμένοι στην καφεΐνη. Δεν χρειάζεται να κόψετε τον καφέ. Απλά προσπαθήστε να μην το παρακάνετε, και να πίνετε άφθονο νερό στην υπόλοιπη ημέρα σας.

Ροφήματα με ζάχαρη

Το σώμα μας απαιτεί περισσότερο νερό για να επεξεργαστεί τη ζάχαρη, που σημαίνει ότι ακόμα και τα ροφήματα όπως οι χυμοί δεν θα είναι εν τέλει τόσο ενυδατικά. Ξανά, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή, και μπορείτε να δοκιμάσετε να του δώσετε γεύση ρίχνοντας λίγο χυμό μέσα. Όσον αφορά τα φρούτα, είναι καλύτερο να τα φάτε ολόκληρα.

Δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Ενώ οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για το χτίσιμο και την επιδιόρθωση των ιστών, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να καταπονήσει τα νεφρά σας, απαιτώντας περισσότερο νερό για την εξάλειψη των άχρηστων προϊόντων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφυδάτωση αν δεν αντισταθμίζετε επαρκώς με νερό. Προσπαθήστε να ισορροπήσετε τα γεύματά σας με φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και μπορεί να δώσει στα γεύματά σας την πολυπόθητη γεύση umami, αλλά είναι εξαιρετικά υψηλή σε αλάτι – δηλαδή νάτριο. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα σάλτσας σόγιας μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση της πρόσληψης νατρίου, οδηγώντας έτσι σε αυξημένη ανάγκη για υγρά και ενδεχομένως προκαλώντας αφυδάτωση.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο